Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι γιγάντιες χελώνες του Αμαζονίου ανακάμπτουν χάρη στην τοπική δράση

Οι γιγάντιες χελώνες του Αμαζονίου ανακάμπτουν χάρη στην τοπική δράση

0
Giant South American Turtle
Διαφήμιση

Η γιγαντιαία χελώνα της Νότιας Αμερικής επιστρέφει στις παραλίες του ποταμού στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας χάρη στις τοπικές προσπάθειες προστασίας, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Και όχι μόνο οι πληθυσμοί των χελωνών επωφελήθηκαν από τις προσπάθειες διατήρησης, άλλα συνυπάρχοντα είδη άρχισαν να ευδοκιμούν και πάλι στις προστατευμένες παραλίες και στις γύρω περιοχές.

Η ομάδα του UEA, σε συνεργασία με την Universidade Federal de Alagoas, το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και την Universidade Federal do Amazonas, ανέλυσε στοιχεία που συλλέχθηκαν σε πληθυσμούς των γιγαντιαίων χελωνών που φωλιάζουν σε προστατευμένες παραλίες κατά μήκος της Juruá, ενός σημαντικού παραποτάμου του Αμαζονίου, τις τελευταίες δεκαετίες .

Παράλληλα, πραγματοποίησαν έρευνες τόσο για τις προστατευόμενες περιοχές όσο και για τις μη προστατευμένες παραλίες κατά μήκος ενός ποταμού μήκους 1.000 χιλιομέτρων του ίδιου ποταμού. Η έρευνα κάλυψε φωλιές όλων των ειδών χελωνών καθώς επίσης και πουλιά, ιγκουάνα, καϊμάν, μεγάλα ψάρια, δελφίνια ποταμών και πληθυσμούς εντόμων στις παραλίες του ποταμού κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Sustainability, δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των Giant Turtle βρίσκονται σε καλό δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη τους σε παραλίες που φυλάσσονται από τους κατοίκους των περιοχών. Υπάρχουν πλέον πάνω από εννέα φορές περισσότερες χελώνες που εκκολάπτονται σε αυτές τις παραλίες απ ‘ό, τι υπήρχαν το 1977, που αντιστοιχούν σε ετήσια αύξηση άνω των 70.000 εκκολαπτηρίων.

Η έρευνα στην παραλία έδειξε ότι πάνω από 2000 φωλιές χελωνών παρακολουθήθηκαν σε προστατευμένες παραλίες, μόνο 2% δέχτηκαν επίθεση από λαθροκυνηγούς. Αντίθετα, στις μη προστατευμένες παραλίες, οι λαθροθήρες είχαν συλλέξει αυγά από το 99% των 202 φωλιών που ερευνήθηκαν.

Το πρόγραμμα προστασίας της παραλίας κατά μήκος του ποταμού Juruá αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου κοινοτικού προγράμματος διατήρησης του Αμαζονίου της Βραζιλίας. Οι παραλίες φυλάσσονται από έναν τοπικό πληθυσμό που εκτελεί εποχιακή επιτήρηση της παραλίας κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιόδου αναπαραγωγής των χελωνών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαβάστε επίσης:  Βρέχει... αντζούγιες στο Σαν Φρανσίσκο
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές με αύξηση κατά 32,5% της ενεργειακής απόδοσης
Επόμενο άρθροΕκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υλοτομία και εμπορία χριστουγεννιάτικων δέντρων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ