Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές με...

Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές με αύξηση κατά 32,5% της ενεργειακής απόδοσης

0
solar wind
Διαφήμιση

Οι νέες ρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης εγκρίθηκαν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να υιοθετήσουν τη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας, τη νομοθεσίας για το κλίμα και την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική έγκριση των μισών από τις οκτώ νομοθετικές προτάσεις του πακέτου “Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους”,  η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 9 Ιουλίου. Το πακέτο αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής προτεραιότητας της Επιτροπής Juncker για μια “ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μια μελλοντική πολιτική για την αλλαγή του κλίματος”, με στόχο να δοθεί στους Ευρωπαίους πρόσβαση σε ασφαλή, οικονομικά προσιτή και φιλική προς το κλίμα ενέργεια.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ιδίως μέσω της εισαγωγής των πρώτων εθνικών ενεργειακών και κλιματικών σχεδίων, παρέχει κανονιστική βεβαιότητα και επιτρέπει τη διεξαγωγή ουσιαστικών επενδύσεων σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Εξουσιοδοτεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές να γίνουν πλήρως ενεργοί παράγοντες στην ενεργειακή μετάβαση και καθορίζει δύο νέους στόχους για την ΕΕ το 2030: έναν δεσμευτικό στόχο για την ανανεώσιμη ενέργεια τουλάχιστον 32% και έναν στόχο ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον 32,5%, που θα τονώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανική ανάπτυξη και  απασχόληση, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Όταν αυτές οι πολιτικές θα εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε αυστηρότερες μειώσεις εκπομπών για ολόκληρη την ΕΕ από ότι αναμενόταν – περίπου το 45% έως το 2030. Για να επιδιώξει μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, το πλαίσιο δημιουργεί ένα ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης.

Τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των μεταφορικών μέσων και τουλάχιστον το 14% των καυσίμων για τις μεταφορές θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Παράλληλα, τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς δεν υπολογίζονται πλέον στους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2030, και από το 2019 η συμβολή τους σε αυτούς τους στόχους θα μειωθεί σταδιακά με στόχο να φθάσει στο μηδέν το 2030.

Η ολομέλεια ενέκρινε τα εξής:

  • Ενεργειακή απόδοση: 434 ψήφοι υπέρ, 104 κατά, και 37 αποχές,
  • Ανανεώσιμες πηγές: 495 ψήφοι υπέρ, 68 κατά, 61 αποχές,
  • Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης: 475 ψήφοι υπέρ, 100 κατά, 33 αποχές.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 ένα δεκαετές “ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα”, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε δέκα χρόνια στη συνέχεια, με στόχους, εισφορές, πολιτικές και μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο εισηγητής για την ενεργειακή απόδοση, Miroslav Poche (Σοσιαλιστές, Τσεχία), δήλωσε: “Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους. Η συμφωνία που πετύχαμε είναι καλή για τους πολίτες, καθώς θα φέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και, φυσικά, τους λογαριασμούς που πληρώνουν. Αλλά είναι επίσης και σπουδαίο νέο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς μειώνει το κόστος και δημιουργεί προϋποθέσεις για επενδύσεις”.

Ο εισηγητής για τις ανανεώσιμες πηγές, José Blanco López (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε: “Μειώνουμε τα κίνητρα για επενδύσεις σε βιοκαύσιμα που βασίζονται σε εδώδιμα φυτά και ενθαρρύνουμε την παραγωγή εξελιγμένων βιοκαυσίμων. Καταφέραμε επίσης να ενισχύσουμε το δικαίωμα του καταναλωτή να παράγει ενέργεια ο ίδιος και συμπεριλάβαμε την απαίτηση του ΕΚ να απαγορευθούν μέχρι το 2026 οι χρεώσεις και τα τέλη στην αυτό-παραγόμενη ενέργεια”.

Διαφήμιση