Αρχική Ενέργεια Γ. Σταθάκης: Τα χρέη της ΔΕΗ και οι προσαρμογές στις νέες συνθήκες

Γ. Σταθάκης: Τα χρέη της ΔΕΗ και οι προσαρμογές στις νέες συνθήκες

0
σταθάκης

Στα χρέη της ΔΕΗ και την κατάσταση της επιχείρησης γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, η Επιχείρηση είχε υπερβολικό δανεισμό, πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, τον οποίο, στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, κατάφερε να απομειώσει κατά 1 περίπου δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στις 30/6/2018, το δάνειο της ΔΕΗ ήταν 3,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 119,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30/6/2017. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Υπουργός, προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων στηρίζοντας τη ΔΕΗ με ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποπλήρωσε τις οφειλές από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τεσσάρων ετών, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ ωφελήθηκε από τα έσοδα από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, καθώς και από ένα μεγάλο συμβόλαιο με το οποίο όλο το δημόσιο είναι πελάτης της με μια μεγάλη έκπτωση.

Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο

«Πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές»

«Η ΔΕΗ πιέζεται στη λειτουργία της διότι έχει αλλάξει εντελώς η αγορά ενέργειας. Είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία η ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές και προσαρμογές», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Επιχείρηση.

Για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 15 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα.

ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια;

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Υπουργός απάντησε: «Έχουμε αποκλείσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το θέμα που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορά αποκλειστικά τις τιμές των ρύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τελευταία, οι τιμές των ρύπων έπεσαν και, νομίζω, ότι δεν θα έχουμε κάποιο θέμα».

Για τις ρυθμίσεις χρεών που έχουν καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι, πλέον, έχει χαλαρώσει η πολύ αυστηρή πολιτική της ΔΕΗ και έχει επανέλθει ένα σύστημα πιο ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε επίσης, στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχει λάβει η κυβέρνηση για τα φτωχά νοικοκυριά. «Υπενθυμίζω, ότι ο καταναλωτής έχει ισχυρή προστασία με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο αλλάξαμε με στόχο να στηρίξουμε τα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Το νέο ΚΟΤ παρέχει έκπτωση 30% σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ η έκπτωση αυξάνεται στο 70% σ΄ αυτούς που είναι πολύ φτωχοί. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα Ταμείο επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, με ποσό 10 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη, το κράτος έχει αποπληρώσει το χρέος σε περίπου 2.400 οικογένειες οι οποίες έχουν, ήδη, επανασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος».

Σημείωσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει μείωση των δικαιούχων του ΚΟΤ. Οι δικαιούχοι είναι 1.100.000, όλοι όσοι δηλαδή λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα, ενώ έχουν ενεργοποιήσει το νέο ΚΟΤ 650.000, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here