Αρχική Υγεία - Διατροφή Ευρωβαρόμετρο: «Εκτροχιάστηκε» η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών

Ευρωβαρόμετρο: «Εκτροχιάστηκε» η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών

0
αντιβιοτικών
Διαφήμιση

Στην ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών στέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά, καθώς έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν εν όψει της 11ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, καταγράφει την αλόγιστη χρήση τους.

Βάσει της έρευνας, το 32% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε λάβει αντιβιοτικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολλά απ’ αυτά τα αντιβιοτικά καταναλώθηκαν άσκοπα: το 20% των αντιβιοτικών ελήφθησαν για την αντιμετώπιση γρίπης ή κρυολογήματος και το 7% των συμμετεχόντων κατανάλωσε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.

Το 66% των ατόμων που απάντησαν γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του κρυολογήματος, ενώ το 43% έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντιβιοτικά.

Επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, ο Επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις δήλωσε πως «σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 33.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα αφύπνισης για όλους μας».

«Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς μπορούν να αποφευχθούν αν σταματήσει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και αν βελτιωθούν η διάγνωση και η πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και τις κοινότητες. Καλώ όλους όσοι συμμετέχουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της απειλής που συνιστά η μικροβιακή αντοχή».

«Σε λίγες μέρες το Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μικροβιακή αντοχή

Πέρσι εγκρίθηκε σχέδιο δράσης της Ε.Ε. κατά της μικροβιακής αντοχής, στο οποίο ορίζονται οι στόχοι της Επιτροπής για την αντιμετώπισή της στο πλαίσιο πολιτικών για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον.

Ορόσημο σύμφωνα με την Κομισιόν θα αποτελέσει η επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, με την οποία θα θεσπιστεί ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την προώθηση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης των αντιμικροβιακών.

Από το 2022 και έπειτα δεν θα επιτρέπεται πλέον στην Ε.Ε. να χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακά για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων, ούτε να χορηγούνται για προληπτικούς σκοπούς αντιμικροβιακά μέσω φαρμακούχων ζωοτροφών ή σε ομάδες ζώων. Θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί σε σχέση με τη μεταφυλακτική χρήση των αντιμικροβιακών και θα θεσπιστεί η δυνατότητα να διαφυλάσσονται ορισμένα αντιμικροβιακά αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση.

Επιπλέον, οι τρίτες χώρες, όσον αφορά τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε., θα πρέπει να τηρούν την απαγόρευση των αντιμικροβιακών που ενισχύουν την ανάπτυξη, καθώς και τους περιορισμούς για τα αντιμικροβιακά που προορίζονται αποκλειστικά για χρήση στον άνθρωπο. Με τον τρόπο αυτόν, κατά την Κομισιόν, οι νέες ρυθμίσεις της Ε.Ε. θα ενισχύσουν την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από τον κίνδυνο εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής μέσω εισαγωγών ζώων ή προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροTufe 2018: διεπιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροΘριάμβευσε η Ελλάδα στα διεθνή ταξιδιωτικά βραβεία της Ινδίας «India’s Best Awards 2018»