Αρχική Επιχειρείν ΕΡΓΟΣΕ: Υπογράφτηκε η υπογειοποίηση στα Σεπόλια

ΕΡΓΟΣΕ: Υπογράφτηκε η υπογειοποίηση στα Σεπόλια

0
υπογειοποίηση

Υπεγράφη σήμερα στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.)-Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων».

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,91 χλμ. υποβαθμισμένου/υπογειοποιημένου, ο οποίος θα ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη (χθ 10+821) και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (χθ 13+181) στη περιοχή των Σεπολίων του δήμου Αθηναίων, όπου θα συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Ο νέος σιδηροδρομικός διάδρομος θα είναι διπλής διατομής. Ο ανατολικός ημιδιάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών.

Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας σταδιακά, πρώτα ο δυτικός διάδρομος και κατόπιν ο ανατολικός.

Στο αντικείμενο του έργου συμπεριλαμβάνονται:

 • Το τεχνικό υπογειοποίησης-τεχνικό Cover & Cut (top-down), αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο φάσεις (δυτικός-ανατολικός διάδρομος).
  Tα προσωρινά υδραυλικά έργα.
 • Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης-αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου και δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων).
 • Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση-αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.
 • Τα κτήρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).
 • Η κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.
 • Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.
 • Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.
 • Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου.
 • Η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο γίνεται πράξη από την ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο θα συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, κυρίως λόγω:

«Της ουσιαστικής ενοποίησης του συνόλου της έκτασης της οδού, που μέχρι σήμερα είναι διαχωρισμένη από το “φράγμα” του σιδηροδρόμου.

Της απόδοσης μιας κεντρικής πράσινης νησίδας στη γειτονιά.

Της ελαχιστοποίησης της όχλησης του θορύβου.

Της βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

«Η απόδοση της αποδεσμευμένης έκτασης στους κατοίκους, με εμπλουτισμό της με “χρήσεις γειτονιάς”, με σημαντική αύξηση του πρασίνου και με οργάνωση του αστικού εξοπλισμού, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση όλων των γύρω περιοχών της Αθήνας» επισημαίνει η ΕΡΓΟΣΕ.

Το έργο προκηρύχθηκε (καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών) στις 28/12/2017 με προϋπολογισμό μελέτης 122.000.000 €.

Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTRAKAT-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, με Μέση Τεκμαρτή Έκπτωση 45,71% (προϋπολογισμός προσφοράς: 66.580.539,74€).

Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, που συγχρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό Μηχανισμό Connecting Europe facility (CEF), είναι 52 μήνες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here