Αρχική Καινοτομία Βιοηλεκτρονικό τσιπάκι που επεκτείνει τις δυνατότητες θεραπείας και μελέτης ποικίλων παθήσεων

Βιοηλεκτρονικό τσιπάκι που επεκτείνει τις δυνατότητες θεραπείας και μελέτης ποικίλων παθήσεων

0
tubistor
Διαφήμιση

Ένα τσιπάκι τοποθετημένο πάνω σε όργανα που παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης των κυττάρων σε πραγματικό χρόνο δημιούργησε μία ομάδα επιστημών από την Βρετανία, την Ελλάδα, την Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία.

Με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Χαράλαμπο Πιτσαλίδη, η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησαν δημοσίευση επί του θέματος στο “Science Advances”.

Το Tubistor (Transistor in a Tube), όπως ονομάστηκε περιβάλλει τα κύτταρα που είναι να μελετηθούν σε ένα ηλεκτρομηχανικό τρανζίστορ με ένα μαλακό πολυμερές σπογγώδες υλικό, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα πλαστικό σωλήνα.

Το καινοτόμο προϊόν δημιουργεί νέους όρους στην θεραπεία πολλών παθήσεων ενώ συμβάλλει και στον περιορισμό χρήσης πειραματόζωων για τις ανάγκες βιοϊατρικών και φαρμακευτικών ερευνών.

Μέσα στην συσκευή τα κύτταρα αναπτύσσονται τρισδιάστατα, εν αντιθέσει με τις εργαστηριακές διαδικασίες κατά τις οποίες το κύτταρο αναπτύσσεται δισδιάστατα. Η βιομιμητική ικανότητα της συσκευής είναι σε θέση να μιμείται διαφορετικά όργανα όπως το ήπαρ ή την καρδιά.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος IMBIBE, που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), οι επιστήμονες προγραμματίζουν να δημιουργήσουν ένα «τσιπάκι εντέρου» το οποίο θα συνδέσουν σε ένα «τσιπάκι εγκεφάλου» με σκοπό να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες κατοχύρωσης της ανακάλυψής τους στην Γαλλία.

ΠΗΓΗ: http://advances.sciencemag.org/content/4/10/eaat4253

https://www.amna.gr/home/article/306631/Bioilektroniko-organo-se-tsipaki-anoigei-nees-therapeutikes-dunatotites-gia-diafores-pathiseis

 

Διαφήμιση