Αρχική Διάστημα Οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά ενεργειακή έκρηξη στο μαγνητικό πεδίο της...

Οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά ενεργειακή έκρηξη στο μαγνητικό πεδίο της Γης

0
Εικόνα καλλιτέχνη του διαστημικού σκάφους MMS που παρείχε την πρώτη άποψη της μαγνητικής επανασύνδεσης
Διαφήμιση

Ψηλά πάνω από τα κεφάλια μας, σε σχεδόν γήινο χώρο, μερικές φορές όλα φαίνονται ήρεμα, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Κάποιες φορές, τα αραιά σωματίδια και η ενέργεια που υπάρχουν εκεί παρέχουν μια τρομερή επίδειξη: μια μοναδική ισχυρή έκρηξη, μόλις ένα κλάσμα του ενός δευτερολέπτου, μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ηλεκτρόνια να πετάξουν σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ κατέγραψαν μια μοναδική εκδήλωση δύσκολης προβολής που περιλαμβάνει τη “μαγνητική επανασύνδεση” – τη διαδικασία με την οποία τα ραγδαία σωματίδια και η ενέργεια γύρω από τη Γη συγκρούονται και παράγουν μια γρήγορη, αλλά ισχυρή έκρηξη στη μαγνητόσφαιρα της Γης.

Η μαγνητική επανασύνδεση παραμείνει ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Ξέρουν ότι υπάρχει και έχουν τεκμηριώσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκρήξεις ενέργειας -πυροδοτώντας αύρες και ενδεχομένως να καταστρέψουν τα ηλεκτρικά δίκτυα στην περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων γεγονότων- αλλά δεν έχουν καταλάβει πλήρως τις λεπτομέρειες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι επιστήμονες σκιαγραφούν τις πρώτες απόψεις των κρίσιμων λεπτομερειών για το πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία μετατροπής ενέργειας στο μαγνητικό στρώμα της Γης.

“Αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός”, δήλωσε ο Roy Torbert του Κέντρου Επιστημών Διαστήματος στην UNH και αναπληρωτής κύριος ερευνητής για την αποστολή της NASA για τη Μαγνητοσφαιρική Πολλαπλή Κλίμακα της NASA ή MMS. “Γνωρίζουμε πολύ καιρό ότι συμβαίνει σε δύο τύπους συστημάτων: ασύμμετρη και συμμετρική αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια συμμετρική διαδικασία.”

Η Μαγνητική επανασύνδεση συμβαίνει γύρω από τη Γη κάθε μέρα λόγω των γραμμών του μαγνητικού πεδίου που στρέφονται και επανασυνδέονται. Αυτό συμβαίνει με διάφορους τρόπους σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικά αποτελέσματα. Τα σωματίδια σε υψηλά ιονισμένα αέρια, που ονομάζονται πλάσματα, μπορούν να μετατραπούν και να προκαλέσουν μια μοναδική ισχυρή έκρηξη, μόνο ένα κλάσμα δευτερολέπτου, που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρά ρεύματα ηλεκτρονίων που πετούν μακριά από υπερηχητικές ταχύτητες.

Η θεωρία, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της εργασίας των επιστημόνων για την αποστολή MMS, χρειάστηκε αρκετή ανάλυση για να αποκαλύψουν τις διαφορές του από τα άλλα συστήματα επανασύνδεσης σε όλο τον πλανήτη, όπως η ασύμμετρη διαδικασία που βρέθηκε γύρω από τη Γη, και που είναι πιο κοντά στον ήλιο.

“Αυτό είναι σημαντικό επειδή όσο περισσότερα ξέρουμε και καταλαβαίνουμε για αυτές τις επανασυνδέσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να προετοιμαστούμε για ακραία γεγονότα που είναι συμβαίνουν γύρω από τη Γη ή οπουδήποτε στο σύμπαν”, τόνισε ο Torbert.

Η μαγνητική επανασύνδεση συμβαίνει στον ήλιο και σε ολόκληρο το σύμπαν – σε όλες τις περιπτώσεις πυροδοτώντας έντονα τα σωματίδια και οδηγώντας μεγάλο μέρος της αλλαγής που βλέπουμε σε δυναμικά περιβάλλοντα χώρου – έτσι μαθαίνουμε τι συμβαίνει γύρω από τη Γη και μας βοηθά να κατανοήσουμε την επανασύνδεση σε άλλα μέρη που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τα διαστημικά σκάφη.

Το πρώτο ασύμμετρο συμβάν που παρουσιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2015 και τώρα αυτό το συμμετρικό γεγονός στις 11 Ιουλίου 2017, από την αποστολή MMS της NASA έγραψε ιστορία πετώντας εν μέσω γεγονότων μαγνητικής επανασύνδεσης κοντά στη Γη. Τα τέσσερα διαστημικά σκάφη MMS που εκτοξεύθηκαν από ένα μόνο πύραυλο ήταν μέσα στα γεγονότα για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά τα μέσα που οι ερευνητές της UNH βοήθησαν να αναπτύξουν ήταν σε θέση να συγκεντρώνουν δεδομένα με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα.

Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον τρόπο αλλαγής των μαγνητικών πεδίων, τα νέα ηλεκτρικά πεδία που παρουσιάστηκαν, καθώς και τις ταχύτητες και την κατεύθυνση των διαφόρων φορτισμένων σωματιδίων.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here