Οι επιστήμονες δημιούργησαν το soundtrack των 5.000 ημερών ανατολής του Άρη που καταγράφηκε από τον robotic rover exploration, Opportunity, χρησιμοποιώντας τεχνικές μετεγχρονισμού δεδομένων για να δημιουργήσουν ένα κομμάτι μουσικής δύο λεπτών.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το κομμάτι της μουσικής ανιχνεύοντας μια εικόνα από αριστερά προς τα δεξιά, εικονοστοιχείο ανά εικονοστοιχείο και κοιτάζοντας τις πληροφορίες φωτεινότητας και χρώματος και συνδυάζοντάς τις με το ύψος του εδάφους. Χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να εκχωρήσουν σε κάθε στοιχείο ένα συγκεκριμένο βήμα και μελωδία.
Οι ήσυχες, αργές αρμονίες είναι συνέπεια του σκούρου φόντου και οι φωτεινότεροι, ψηλότεροι ήχοι με κατεύθυνση προς τα μέσα του κομματιού δημιουργούνται από την ηχομόνωση του φωτεινού ηλιακού δίσκου.
Ο Δρ. Domenico Vicinanza του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin και ο Δρ. Genevieve Williams από το Πανεπιστήμιο του Exeter θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο με τίτλο “Mars Soundscapes” στο περίπτερο της NASA στην προσεχή Supercomputing SC18 στο Ντάλας στις 13 Νοεμβρίου.
Το κομμάτι θα παρουσιαστεί χρησιμοποιώντας συμβατικά ηχεία και δονητικούς μεταλλάκτες, ώστε οι ακροατές να νιώσουν τις δονήσεις με τα χέρια τους, απολαμβάνοντας έτσι μια εμπειρία πρώτου βαθμού με μια ανατολή στον Άρη.
Ο κ. Vicinanza, Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Sage και της Μηχανικής Παιχνιδιών (SAGE) στην Αγγλία Ruskin, δήλωσε: “Είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι που παρουσιάσαμε αυτό το έργο σχετικά με έναν τόσο συναρπαστικό πλανήτη”.
“Η ακτινοβολία εικόνας είναι μια πραγματικά ευέλικτη τεχνική για την εξερεύνηση της επιστήμης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, από τη μελέτη ορισμένων χαρακτηριστικών των πλανητικών επιφανειών και ατμοσφαιρών, από την ανάλυση αλλαγών καιρικών συνθηκών ή από ανίχνευση ηφαιστειακών εκρήξεων”, σημειώνει.
“Στην επιστήμη της υγείας, μπορεί να προσφέρει στους επιστήμονες νέες μεθόδους για να αναλύσουν την εμφάνιση ορισμένων μορφών και χρωμάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διάγνωση μέσω εικόνας”, κατέληξε ο κ.Vicinanza.
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά