Αρχική Ενέργεια Ελλάδα – Αίγυπτος: Μαζί για την ενεργειακή ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα – Αίγυπτος: Μαζί για την ενεργειακή ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

0
Μέδουσα4
Πλάνο από προηγούμενη άσκηση "Μέδουσα"
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις «δουλεύουν» πάνω σε σχέδια  συνεργασίας, ώστε να διαφυλάξουν, από κοινού με άλλες σταθεροποιητικές δυνάμεις της περιοχής, την ειρήνη και ασφάλεια  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ζώνη  όπου εντοπίζονται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και διατρέχουν σημαντικοί δίαυλοι, που πρέπει να τύχουν της μέγιστης δυνατής διασφάλισης, ώστε να «τρέξουν» τα επιχειρηματικά πλάνα αξιοποίησής τους.

Ενδιαφέρον από τον διεθνή παράγοντα

Διόλου τυχαία στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από τις ΗΠΑ και μετριοπαθή μουσουλμανικά κράτη,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Θα μετέχουν, επίσης παρατηρητές από Ιταλία και Πορτογαλία.

 DSF6007

Επιπλέον, στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα ενεργειακά,  Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Στα τεχνικά ζητήματα η άσκηση – η οποία διοργανώνεται δις ετησίως, μία φορά στην εν δυνάμει αιγυπτιακή ΑΟΖ, και μία στην ελληνική –  διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Μέδουσα

 

Μεγάλη κινητοποίηση μέσων και προσωπικού

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με: 3 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα. 1 υποβρύχιο. 2 πυραυλακάτους. 1 αρματαγωγό. 8 αεροσκάφη F-16. 1 αεροσκάφος – ιπτάμενο ραντάρ. 1 ελικόπτερο SUPER PUMA. 3 ελικόπτερα CHINOOK. 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64. 2 διμοιρίες πεζοναυτών. Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με: 1 ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS). 1 φρεγάτα. 1 υποβρύχιο. 2 πυραυλακάτους. 6 αεροσκάφη F-16. 1 αεροσκάφος Ε2-C. Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Μέδουσα2

Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών

Οπως αναφέρεται επισήμως από πλευράς ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης είναι «η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

— Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.

— Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

— Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

— Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων. Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

— Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations, επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής).

— Την εκτέλεση γυμνασίων επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και πυρών επιφανείας.

 

Διαφήμιση