Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Εγκαινιάστηκε από Γ. Σταθάκη η τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας 

Εγκαινιάστηκε από Γ. Σταθάκη η τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας 

0
Ρεβυθούσα
Διαφήμιση

Την τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία της επόμενες ημέρες και σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η εμπορική λετουργία, εγκαινίασε σήμερα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, η δεξαμενή διπλασιάζει τη δυναμικότητα του σταθμού εξασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα, ενώ δίνει δυνατότητες για την πραγματοποίηση εξαγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο από τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις-τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

Για έργο στρατηγικού χαρακτήρα έκανε λόγο ο Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο κι επεκτείνονται σε 18 πόλεις, ενώ με τη λειτουργία του η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα προνομιακό hub στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπό διαμόρφωση αγορά του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. «Η Ρεβυθούσα αποτελεί το πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του ενεργειακού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ρεβυθούσας έρχεται σε μία φάση ενεργειακού σχηματισμού της χώρας, με σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την ενέργεια και το κλίμα για τα επόμενα 15 χρόνια, έχοντας προσυπογράψει τους στόχους της Ε.Ε. για το 2030.

Για ένα μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο που ξεκινάει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μίλησε ο Σωτήριος Νίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Νίκας, η τρίτη δεξαμενή κόστισε 143 εκατ., με το 75% να καλύπτεται από ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό με δάνειο από την ΕΤΕπ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. Όπως τόνισε, με την προσθήκη της ο συνολικός χώρος του τέρμιναλ αυξάνεται από 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα.

Με την αναβάθμιση, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση του εξαγωγικού χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ, καθώς από τα 7 δισ. φυσικού αερίου ου είναι η δυναμικότητά του, τα 2 δισ. επαρκούν για την εσωτερική αγορά, ενώ τα 5 δισ. κατευθύνονται για τα Βαλκάνια και την Ουκρανία.

Γι’ αυτό τον σκοπό, θα αξιοποιηθεί ο IGB και o «κάθετος διάδρομος». Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα εισόδου LNG από τις ΗΠΑ, και ενδεχομένως στο μέλλον, από το Ισραήλ ή την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, η δεύτερη αναβάθμιση περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση ειδικού κρυογενικού εξοπλισμού, που ενίσχυσε τη δυναμικότητα αεριοποίησης, και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πλοία, καλύπτοντας έτσι το 90% του υφιστάμενου στόλου φορτηγών.

Διαφήμιση