Αρχική Επιστήμη Διατυπώθηκε η θερμοδυναμική εξίσωση για τη δημιουργία της τέλειας πίτσας

Διατυπώθηκε η θερμοδυναμική εξίσωση για τη δημιουργία της τέλειας πίτσας

0
τέλεια πίτσα

Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργκερίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα -που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές- η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται και άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.

Στο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.

Το ψήσιμο της ζύμης σας για 2 λεπτά θα μετατρέψει την πίτσα σας σε «κάρβουνο», γράφουν οι συγγραφείς. Και αυτό επειδή η θερμική αγωγιμότητα του μετάλλου είναι σημαντικά πιο ισχυρή από αυτή του τούβλου με αποτέλεσμα ο πυθμένας της πίτσας σας να απορροφά θερμότητα πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη πίτα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ίδιες τις εξισώσεις εδώ

Πηγή: ΑΠΕ, livescience

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here