Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Αστεροσκοπείο Αθηνών: Σχόλια επί του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το...

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Σχόλια επί του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

0
Αστεροσκοπείο Αθηνών
Διαφήμιση

Η Ομάδα Ενεργειακού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου αυτού.

Ως ερευνητική ομάδα του ΕΑΑ συμμετέχουμε για περισσότερα από 20 έτη στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, τόσο αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου (ΑΦΘ) όσο και την εκτίμηση των επιπτώσεων και την αξιολόγηση μέτρων προσαρμογής.

Ο ενεργειακός τομέας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ευθύνεται για το συντριπτικό ποσοστό των εκπομπών ΑΦΘ, και κατά συνέπεια η συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που θέτει ως στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 2.0 οC και την προσπάθεια για επίτευξη αύξησης πλησίον του 1.5 οC δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δραστική μείωση των εκπομπών ΑΦΘ στον τομέα αυτόν.

Το ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο προγραμματισμού για τη δραστική μείωση εκπομπών ΑΦΘ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, και θα πρέπει να συνοδευτεί από κατάλληλο μίγμα πολιτικών και μέτρων ώστε οι σχεδιαζόμενες μειώσεις εκπομπών να μην μείνουν στα χαρτιά.

Οι παρατηρήσεις μας επί του ΕΣΕΚ που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις 13 Νοεμβρίου 2018 μπορείτε να τις δείτε εδώ

 

Διαφήμιση