Αρχική Καταστροφές Η απώλεια πάγου της Αρκτικής δεν οφείλεται μόνο στον άνθρωπο

Η απώλεια πάγου της Αρκτικής δεν οφείλεται μόνο στον άνθρωπο

0
Arctic sea ice loss
Διαφήμιση

Νέα έρευνα από έναν επιστήμονα και συνεργάτες του Εθνικού Εργαστηρίου του Lawrence Livermore (LLNL) δείχνει ότι η απώλεια πάγου της Αρκτικής οφείλεται και στις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις όπως το El Niños και το La Niñas. Με τα ανθρωπογενή αέρια θερμοκηπίου πάνω από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, η μείωση του θαλάσσιου πάγου είναι ακόμη πιο σοβαρή από τα αρχικά εκτιμώμενα κλιματικά μοντέλα.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά κλιματικών μοντέλων, η ομάδα χρησιμοποίησε μια μέθοδο “δακτυλικών αποτυπωμάτων” για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος. Οι φυσικές ολισθήσεις στο κλίμα της Γης συμβάλλουν στο 40% έως 50% της παρατηρούμενης μείωσης των πολικών δεκαδικών στον πάγο της Αρκτικής.

“Η εσωτερική μεταβλητότητα μπορεί να ενισχύσει ή να σιωπά τις αλλαγές στο κλίμα λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην περίπτωση αυτή, η εσωτερική μεταβλητότητα τείνει να ενισχύσει την απώλεια πάγων στην Αρκτική», δήλωσε ο Stephen Po-Chedley, κλινικός επιστήμονας LLNL και συν-συγγραφέας σε μελέτη που εμφανίζεται στην έκδοση του Nature Geoscience.

Όπως αποδεικνύεται, οι παρατηρήσεις της απώλειας πάγου ήταν μεγαλύτερες από τα προβλεπόμενα μοντέλα. Η απώλεια πάγου από το 1979 αυξήθηκε λόγω της φυσικής μεταβλητότητας και οι  παρατηρήσεις δείχνουν περισσότερη απώλεια πάγου της Αρκτικής από ό, τι το μέσο κλιματικών μοντέλων.  “Σε αυτές τις προσομοιώσεις, όπως στον πραγματικό κόσμο, η απώλεια πάγου της Αρκτικής ήταν ενισχυμένη από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος”, δήλωσε ο Po-Chedley

Σύμφωνα με τη NASA, ο πλανήτης έχει αποβάλει θαλάσσιους πάγους με μέσο ετήσιο ρυθμό 13.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το 1979, ισοδύναμο με την απώλεια μιας περιοχής θαλάσσιου πάγου μεγαλύτερη από την πολιτεία του Maryland κάθε χρόνο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη κορυφογραμμή πάνω στον Αρκτικό Ωκεανό προωθεί την αύξηση της θερμοκρασίας και την υγρασία στην χαμηλότερη τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας όπου συμβαίνουν σχεδόν όλες οι καιρικές συνθήκες), γεγονός που με τη σειρά της οδηγεί σε επιταχυνόμενη απώλεια πάγου από τη θάλασσα. Η ύφεση των πάγων στην Αρκτική μπορεί να είναι σημαντική για τις βροχοπτώσεις στην Καλιφόρνια.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση