Αρχική Καταστροφές Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών οδηγούν σε θάνατο τα νεογνά φώκιας

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών οδηγούν σε θάνατο τα νεογνά φώκιας

0
Διαφήμιση

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών θέτουν τα νεογνά φώκιας σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από μολύνσεις, σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην eLife.

Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στο πως οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να αλλάξουν συγκεκριμένες φυσιολογικές διεργασίες στα θαλάσσια θηλαστικά και υποδηλώνουν ότι οι μολυσματικές ασθένειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Mauricio Seguel, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Odum Σχολή Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Αθήνα, ΗΠΑ, τονίζει πως η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών που σχετίζονται με τις αλλαγές του ανέμου και τα ωκεανικά ρεύματα, προκαλούν μείωση των θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση προκαλούν την εξάλειψη ψαριών.

“Οι μειώσεις στη  θαλάσσια ζωή έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς βασίζονται στα ψάρια ως κύρια παροχή τροφής τους”, επισημαίνει.

Για να διερευνήσουν πως τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να επηρεαστούν από τις αλλαγές στις συνθήκες των ωκεανών, ο Seguel και η ομάδα του μελέτησαν την υγεία και την επιβίωση μιας φώκιας στη Νότια Αμερική μεταξύ 2004-2008 και 2012-2017.

Διαπίστωσαν ότι, σε χρόνια με ψυχρότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, όπως το 2007, τα νεογνά φώκιας λαμβάνουν περισσότερη φροντίδααπό τη μητέρα τους  και κατά συνέπεια έχουν πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει στο 70% περίπου αυτών να εξαλείψουν τα παράσιτα από το έντερο τους, (συχνή μόλυνση στα θαλάσσια θηκαστικά), μέσω μιας συγκεκριμένης ανοσοαπόκρισης που περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων που τα σκοτώνουν.

Από την άλλη πλευρά, εδώ και χρόνια με θερμότερες συνθήκες των ωκεανών, όπως το 2017, οι μητέρες τους περνούν περισσότερο χρόνο στον ωκεανό για να βρουν ψάρια, πράγμα που σημαίνει ότι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με τα νεογνά τους. Αυτά τα νεογνά αναπτύσσονται πιο αργά, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα αγκυλόστομα, με περίπου τα μισά να πεθαίνουν από τη μόλυνση.

“Η δουλειά μας αποκαλύπτει πώς οι μεταβαλλόμενες συνθήκες των ωκεανών επηρεάζουν έμμεσα τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογνών φώκιας ως αποτέλεσμα της μόλυνσης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν να διερευνηθούν τρόποι περιορισμού της επίδρασης των παρασιτικών ασθενειών στις φώκιες και τα άλλα θαλάσσια θηλαστικά στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κλίματος”, καταλήγει ο Seguel.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση