Αρχική Ειδήσεις Ανθρωπολόγος βρήκε πολλές αναπτυξιακές ανωμαλίες στους ανθρώπους των Παγετώνων

Ανθρωπολόγος βρήκε πολλές αναπτυξιακές ανωμαλίες στους ανθρώπους των Παγετώνων

0
Pleistocene people1
Διαφήμιση

Ο Erik Trinkaus, ένας ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, βρήκε αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως “αφθονία αναπτυξιακών ανωμαλιών” σε ανθρώπους που ζούσαν κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου*. Στην εργασία του που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, περιγράφει τη μελέτη του για τα απολιθώματα που ανακτώνται από διάφορες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία, και αυτό που βρήκε.

Το Πλειστόκαινο είναι η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν. Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι αυτή ήταν και η περίοδος κατά την οποία οι ανατομικοί σύγχρονοι άνθρωποι αναπτύχθηκαν και εξαπλώθηκαν εκτός Αφρικής.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, ο Trinkaus υποδεικνύει ότι ήταν επίσης και ένας καιρός κατά τον οποίο οι άνθρωποι βίωσαν μια μεγάλη ποικιλία φυσικών παραμορφώσεων.

Η μελέτη του περιελάμβανε τη συλλογή δεδομένων από 66 απολιθώματα που ανακτήθηκαν από διάφορες τοποθεσίες, τα περισσότερα από τα οποία ήταν περίπου 200.000 χρόνια πριν.

Σημειώνει ότι τα περισσότερα απομεινάρια προέρχονταν από νέους ενήλικες και αντιπροσώπευαν διάφορα είδη του Homo. Εξετάζοντας τη φυσική δομή των απολιθωμάτων, βρήκε έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό παραμορφώσεων, όπως τα πιασμένα χέρια ή τα οστά των ποδιών, ή τους σκελετούς και τα σιαγόνα που έχουν υποστεί βλάβη.

Ο Trinkaus διαπίστωσε ότι μεταξύ των απολιθωμένων δειγμάτων υπήρχαν ενδείξεις 75 ανωμαλιών και ότι περίπου τα δύο τρίτα αυτών των ανωμαλιών εμφανίστηκαν σε λιγότερο από το 1% των σύγχρονων ανθρώπων. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ανωμαλίες προήλθαν εξαιτίας μιας ποικιλίας παθήσεων όπως διαταραχές του αίματος ή υδροκεφαλία – αλλά πολλές από αυτές δεν μπορούσαν να εντοπιστούν σε μια αιτία. Πιστεύει ότι ο αριθμός των ανωμαλιών είναι εξαιρετικά υψηλός για μια τόσο μικρή ομάδα απολιθωμάτων.

Ο Trinkaus υποδεικνύει ότι η συγγένεια είναι ένας από τους πιο πιθανούς λόγους για έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανωμαλιών και θεωρεί ότι είναι πιθανό τα άτομα με τέτοιες ανωμαλίες να έτυχαν ειδικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της ταφής, γεγονός που αύξησε τις πιθανότητες των απολιθωμάτων τους να “επιβιώσουν” στη σύγχρονη εποχή για ανάλυση.

*Το Πλειστόκαινο είναι η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν. Ονομάζεται και Διλούβιο ή περίοδος των Παγετώνων. Μαζί με το Ολόκαινο αποτελούν το Τεταρτογενές.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση