Αρχική Ενέργεια Η αγορά φυσικού αερίου επενδυτικός «κόμβος» για την Ελλάδα

Η αγορά φυσικού αερίου επενδυτικός «κόμβος» για την Ελλάδα

0
 MAR8905

Τις μεγάλες προοπτικές που δίνει η ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα περιέγραψαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο- Ο στρατηγικός ρόλος του LNG», κατά τη δεύτερη μέρα του πολυσυνεδρίου Capital + Vision 2018, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την πύλη Capital.gr.

«Πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο είναι μέρος του σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι το φυσικό και το αέριο από ανανεώσιμες πηγές, η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση και για την αποθήκευση ενέργειας. Αυξάνοντας, επίσης, τη διασύνδεση μεταξύ ενέργειας, επιτυγχάνουμε τους στόχους για ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο, όπως στη ναυτιλία, με τη αντικατάσταση του ενεργειακού μίγματος», υπογράμμισε ο Nicola Battilana, Country Representative for Greece and Balcans, της SNAM.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζώρτζης, CEO της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι η εταιρία «επενδύει με εξωστρέφεια και δυναμισμό σε διασυνοριακά έργα που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο σημείο εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε και σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ ανοίγεται σε νέες αγορές και στις εισόδους των αγωγών και στο LNG. «Θα παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς trading» ,είπε.

Ο Σωτήριος Νίκας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα και τα έργα του ΔΕΣΦΑ. «Σε λίγες μέρες η ΡΑΕ θα ανακοινώσει το δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ που ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνει αυτά που έχουμε προτείνει, δηλαδή μεταξύ άλλων, τους συμπιεστές στην Αμπελιά και Ν. Μεσημβρία και τον αγωγό προς τα Σκόπια. Διαθέτουμε σημαντική παρουσία σε έργα μη ρυθμιζόμενα, έχουμε αναλάβει τη σύμβαση συντήρησης του ΤΑΡ όπως και άλλες μικρότερες συμβάσεις με τον ΤΑΡ και συζητάμε συνεχώς διεύρυνση της συνεργασίας. Βλέπουμε συνολικά τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου η Ρεβυθούσα μπορεί να παίξει έναν ενεργό ρόλο και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε έργα που αξιοποιούν την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με το δίκτυο, καθώς και με ένα πολύ μεγάλο τερματικό σταθμό», τόνισε.

Ο Θωμάς Αχείμαστος, Chief Strategy Officer της GasTrade, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, τόνισε: «Το δικό μας έργο μπορεί να αεριοποιεί 5,5 δισ. κυβικά. Μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική και για την τροφοδοσία του ΤΑΡ» ανέφερε και σημείωσε ότι «οι αγορές που απευθύνεται δεν είναι μόνο η ελληνική, αλλά και η βαλκανική.

Τέλος, ο Tobias Puklavec, Sales Manager, TGE Gas Engineering GmbH αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε υποδομές. Ειδικά το LNG μπορεί να γίνει, αργά ή γρήγορα, πύλη εισόδου επενδυτών για τα νησιά. Πρόκειται για το καύσιμο που θα φέρει επενδυτές και θα μειώσει τις εκπομπές. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος στη λιανική αγορά ενέργειας και τις ΑΠΕ

Εξάλλου, το άνοιγμα των αγορών ενέργειας οδηγεί σε νέα δεδομένα, τόσο στην λιανική, όσο και σε τομείς όπως οι ΑΠΕ.

Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στη θεματική του πολυσυνεδρίου με τίτλο: «Η ελληνική αγορά ενέργειας σε μια νέα εποχή».

«Όπως και  στις τηλεπικοινωνίες, έτσι και στην ενέργεια θα μείνουν λίγοι» ανέφερε ο Μανώλης Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας, Ζενίθ Α.Ε. «Στο μέλλον θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες. Το θέμα είναι το τι αξία δίνεις στον πελάτη. Είναι πολύ παραπάνω αυτό που μπορείς να δώσεις σε ένα νοικοκυριό από την τιμή μιας κιλοβατώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ολιστικές υπηρεσίες και το πώς θα αξιοποιήσουμε τη γνώση για τον καταναλωτή ώστε να ξοδεύει σωστά» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Τάκης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος, juwi Hellas Α.Ε. περιέγραψε το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  «Η επόμενη μέρα έχει να κάνει με τα υβριδικά συστήματα, με ανεμογεννήτριες, μονάδες αερίου και φυσικά διμερή συμβόλαια, που μπορεί να έχουν ορίζοντα από 2 έως και 15 έτη. Το θέμα της αποθήκευσης είναι σημαντικό, αυτά, όμως, που συζητούνται δεν προωθούν την εμπορική εκμετάλλευση της αποθήκευσης», ανέφερε.

Ο Χρήστος Κεραμιώτης, Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ανέφερε ότι ο κλάδος των ΑΠΕ στήριξε την οικονομία σε δύσκολα χρόνια. «Γίνεται ένας μετασχηματισμός τώρα στην αγορά. Να εξετάσουμε τα ποσοστά συμμετοχής στις δημοπρασίες, να δούμε τη δικαστική προστασία επενδυτών και εν γένει την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Κεραμιώτης. «Χωρίς μεγάλα έργα δε γίνεται να πετύχουμε τους στόχους. Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τύχουν χρηματοδότησης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε όλα τα έργα του κλάδου, πρέπει ωστόσο να αφεθεί λίγο ελεύθερη η αγορά για να τρέξουν οι μεγάλες επενδύσεις» κατέληξε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here