Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Αναπτύχθηκε τεχνολογία κινητού τηλεφώνου για τον εντοπισμό του HIV

Αναπτύχθηκε τεχνολογία κινητού τηλεφώνου για τον εντοπισμό του HIV

0
HIV
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham και Women σχεδίασαν ένα φορητό και προσιτό κινητό διαγνωστικό εργαλείο, χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο και νανοτεχνολογία, με την ικανότητα εντοπισμού του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Η διαχείριση του ιού HIV, μιας αυτοάνοσης διαταραχής που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα από την επίθεση σε υγιή κύτταρα, παραμένει μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν υποδομή και εκπαιδευμένους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής.

Η νέα πλατφόρμα περιγράφεται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

“Η έγκαιρη ανίχνευση του HIV είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξέλιξης και της μετάδοσης της νόσου και απαιτεί μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, η οποία μπορεί να επιβαρύνει τις οικογένειες που πρέπει να ταξιδέψουν για να φτάσουν σε μια κλινική ή στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Hadi Shafiee, Ph.D., κύριος ερευνητής στο τμήμα της μηχανικής ιατρικής και της νεφρικής διαίρεσης της ιατρικής στο Brigham.

“Αυτό το γρήγορο και χαμηλού κόστους σύστημα κινητής τηλεφωνίας αντιπροσωπεύει μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση οξείας λοίμωξης, η οποία θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της πρώιμης αποτυχίας της θεραπείας.”

Οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης του ιού για τον HIV είναι δαπανηρές, απαιτώντας τη χρήση αλυσωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Ο Shafiee και οι συνάδελφοί του επεδίωξαν να σχεδιάσουν ένα προσιτό και απλό εργαλείο που να επιτρέπει τον έλεγχο του ιού HIV για άτομα σε αναπτυσσόμενες χώρες με λιγότερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, ένα μικροτσίπ, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα 3-D-τυπωμένο τηλέφωνο, οι ερευνητές δημιούργησαν μια πλατφόρμα που μπορεί να ανιχνεύσει τα RNA νουκλεϊνικά οξέα του ιού από μία σταγόνα αίματος. Η συσκευή ανιχνεύει τα ενισχυμένα νουκλεϊνικά οξέα HIV μέσω παρακολούθησης δια τηλεφώνου της κίνησης των σφαιριδίων με μηχανισμό DNA χωρίς τη χρήση ογκώδους ή ακριβού εξοπλισμού. Η ακρίβεια ανίχνευσης αξιολογήθηκε ως προς την εξειδίκευση και την ευαισθησία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλατφόρμα επέτρεψε την ανίχνευση του HIV με εξειδίκευση 99,1% και ευαισθησία 94,6% σε κλινικά σχετική τιμή κατωφλίου 1,000 σωματιδίων ιού / ml, με αποτελέσματα εντός μίας ώρας. Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος υλικού του μικροτσίπ, της προσάρτησης τηλεφώνου και των αντιδραστηρίων ήταν μικρότερο από $ 5 ανά δοκιμή.

“Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές όταν ταξιδεύουν για να εκτελέσουν δοκιμές και να παρακολουθούν τον ιό HIV”, δήλωσε ο Shafiee. “Αυτό θα εξαλείψει το βάρος των ταξιδιών στην ιατρική κλινική και θα παράσχει στα άτομα ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διαχείριση του HIV”.

“Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ίδια τεχνολογία ως ένα γρήγορο και χαμηλού κόστους διαγνωστικό εργαλείο και για άλλους ιούς και βακτήρια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mohamed Shehata Draz, διδάκτωρ στο τμήμα της μηχανικής της ιατρικής και των νεφρών του Brigham. “Αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση