Αρχική Ενέργεια Αμερικανός πρέσβης: Ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε Ενέργεια, Τουρισμό και Τεχνολογίες Αιχμής

Αμερικανός πρέσβης: Ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε Ενέργεια, Τουρισμό και Τεχνολογίες Αιχμής

0
paiat 630x420

Ενέργεια, Τουρισμό και Τεχνολογίες Αιχμής (με βάση το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που διαθέτει η Ελλάδα), ξεχώρισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, ερωτηθείς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με την μεγαλύτερη δυναμική, στους οποίους αναζητούν οι ΗΠΑ  στενότερη συνεργασία.

Συγκεκριμένα είπε: «Όσον αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές, φυσικά ο ενεργειακός τομέας είναι εκείνος στον οποίο έχουμε επενδύσει την… ενέργειά μας, ο αγωγός TAP είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα αυτή την τελευταία δεκαετία, εξ’ όσον γνωρίζω, και αισιοδοξούμε ότι θα δούμε στο μέλλον εξελίξεις με ευκαιρίες όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου -η FSRU στην Αλεξανδρούπολη– η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπάρχουν ήδη σημαντικές ξένες επενδύσεις για παράδειγμα ο ρόλος που η ιταλική Sinam πρόκειται να αναλάβει στο δίκτυό σας διανομής αερίου, και έχουμε και νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ExxonMobil των ΗΠΑ έχει κοινοπραξία με την Total και την (εταιρεία) Ελληνικά Πετρέλαια στα ανοιχτά της Κρήτης, έχουμε παραδείγματα όπως η Energean, με σημαντικό μερίδιο αμερικανικής ιδιοκτησίας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ανοιχτά του Ισραήλ, επομένως ο ενεργειακός τομέας είναι ιδιαιτέρως δυναμικός.

ενέργεια

Επιλογές όπως, αιολικά, ηλιακά, μη συμβατικά, όπου η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες και όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνολογία που μπορεί να μεταφερθεί εκεί».

Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε εξάλλου ότι «Το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, προφανώς πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

Energean Oil & Gas

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν συνεπείς εδώ και κάποιο διάστημα στη έκφραση της υποστήριξής μας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την δική της ΑΟΖ. Ελπίζουμε φυσικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα συνεχίσει να προχωρεί προς μία λύση που θα βασίζεται σε μία ζώνη δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στο μεταξύ υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους».

Για τουρισμό

Για τον Τουρισμό είπε: «Ο τομέας του τουρισμού φυσικά και διαθέτει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή: η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Αμερικανούς τουρίστες, είναι επίσης μια ευλογημένη χώρα με όμορφα τοπία, υπέροχο καιρό και ένα περιβάλλον το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες.

Θέλουμε να το δούμε αυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται επομένως είναι εξαιρετικό να βλέπουμε την επέκταση αμερικανικών ξενοδοχειακών ονομάτων, αμερικανικών εταιρειών παροχής τουριστικών υπηρεσιών εδώ.

Και έπειτα ένας τρίτος τομέας, που, όπως προείπα, δεν έχει την αρμόζουσα προσοχή, είναι όλος ο τομέας της οικονομίας, εταιρείες βασισμένες στην οικονομία της γνώσης».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here