Αρχική Ενέργεια Ξεκινούν γεωτρήσεις στην Κύπρο, νέα σχέδια στην Αθήνα

Ξεκινούν γεωτρήσεις στην Κύπρο, νέα σχέδια στην Αθήνα

0
3814f102 exxonmobil 31 777x437
Διαφήμιση

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 στα ανοικτά της Κύπρου. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, αναλύονται εκτενώς, οι αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ.

Σύμφωνα με πηγές από την Κύπρο, το γεωτρύπανο της ExxonMobil ολοκλήρωσε τον εφοδιασμό του με περισσότερο από 16.500 τόνους καυσίμων, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνη» σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης, ενώ έχουν φτάσει στην Κύπρο και είναι πανέτοιμα σε θέση αναμονής και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης που θα εξυπηρετήσουν με όλα τα απαραίτητα τις δύο γεωτρήσεις των ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη γεώτρηση με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την Κύπρο, αφού σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ερμηνειών των γεωλογικών δεδομένων θα πρόκειται για πολύ σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, πριν το γεωτρύπανο φτάσει στο βάθος της επιφάνειας του στόχου, όλοι οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι, αφού πολλές φορές λόγω κάποιας παραμέτρου που δεν έχει διαφανεί στις έρευνες, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.

Η επιβεβαίωση 

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος ου ΔΗΣΥ της Κύπρου, που μιλώντας σήμερα το πρωί στην ευρωαραβική σύνοδο τόνισε ότι « Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα μεγαλύτερες
ποσότητες. Σε λίγες μέρες η Exxon Mobil ξεκινά νέες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10».

Ο ίδιος αναφερόμενος στα επιστεύγματα της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε ότι

  • «Το 2013 η Κύπρος ήταν μία χώρα σε βαθιά κρίση, με κούρεμα καταθέσεων, ύφεση,
    αποκλεισμένη από τις αγορές, με τα 10ετή σπρεντ να ξεπερνούν το 16%, την
    ανεργία στο 18% κ.ά».
  • «Σήμερα δανειζόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο από την ίδρυση της χώρας,
    αποκαταστήσαμε την εθνική μας υπερηφάνεια, έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του
    4% – τους υψηλότερους στην ΕΕ – ανεργία στο 7%, τα ελλείμματα
    αντικαταστάθηκαν από πλεονάσματα και αντικρύζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
  • «Ακολουθήσαμε μία πολιτική με συγκεκριμένη κατεύθυνση, επειδή πιστεύουμε ότι η
    ανάπτυξη έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ποτέ μία οικονομία δε θα αναπτυχθεί
    έχοντας ένα σπάταλο κράτος, που δημιουργεί αγκυλώσεις και γραφειοκρατία».

 ALX6004

Ο Αλ. Τσίπρας

Στο μεταξύ τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα ανέδειξε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, που ολοκληρωνεται σήμερα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επικρότησε την αυξανόμενη συμμετοχή στη Σύνοδο, που εγκαινιάστηκε όταν η Ελλάδα «άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή», διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους σε αναζήτηση κερδοφόρων επενδυτικών ευκαιριών ότι «αποκτούμε ολοένα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Καλωσόρισε «τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν πια τις σημαντικές επενδυτικές, τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα», η οποία «καθιερώνεται πλέον ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ένας σημαντικός, αναντικατάστατος θα έλεγα περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος».

Με την ευκαιρία, απαρίθμησε έργα που «τρέχουν», όπως τους αγωγούς TAP και IGB, τον Κάθετο Διάδρομο, τον «EastMed», την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη στην Αλεξανδρούπολη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, τη λεγόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, την αναβάθμιση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας κ.λπ.

3Η ΕΥΡΩΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη δική του παρέμβαση, στην ευρωαραβική σύνοδο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους άραβες επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα αναζητήσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισ. επενδύσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν σε αγορά γης και δεύτερης κατοικίας. Δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος, είπε, είναι η αγορά ενέργειας και υπογράμμισε τα εξής:

«Η υψηλή τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία για αραβικές επενδύσεις κυρίως στο πετρέλαιο αλλά και στο φυσικό αέριο. Το ενδιαφέρον σας προφανώς είναι καλοδεχούμενο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει να δώσουμε έμφαση σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της Ηπειρωτικής Ελλάδος».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, στην Εύβοια, στον τόπο μου στην Κρήτη, σε άλλα κατοικημένα νησιά αλλά και σε ακατοίκητες βραχονησίδες. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε μεγάλα έργα -τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ε.Ε., τα λεγόμενα projects of Common Interest (έργα κοινού ενδιαφέροντος)-, στην αποθήκευση ενέργειας. Αν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πώς αποθηκεύεται αυτή η ενέργεια, όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο, έργα αντλησιοταμίευσης, -το Αμάρι, η Αμφιλοχία- επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη επιλεγεί για να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ, μόνο αυτά τα έργα της αντλησιοταμίευσης θα αναζητήσουν παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την επόμενη τριετία. Το μόνο το οποίο λείπει είναι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να ενταχθεί η παραγόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά, στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας.

ηλιακής ενέργειας

Οι σχετικές επενδύσεις συνολικά, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως, να συνοδευτούν και από τις απαραίτητες και χρόνια αναγκαίες διασυνδέσεις των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και στις διασυνδέσεις, χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνιστούν, τα μεγάλα και ώριμα έργα όπως η κεντρική ηλεκτρική διασύνδεση, που ξεκινάει από το Ισραήλ, πηγαίνει στην Κύπρο, πηγαίνει στην Κρήτη και φυσικά συνδέει την Κρήτη με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Αλλά κι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη και μικρότερες διασυνδέσεις. Μόνο για τις διασυνδέσεις μας θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία.

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση των προμηθευτών σε φυσικό αέριο και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε αποθήκευση Liquid Natural Gas (LΝG), προσβλέποντας και στην υλοποίηση του αποθηκευτικού έργου στην Αλεξανδρούπολη».

Επιπλέον, ο κ. Μητσατάκης δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει την πολιτική της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η «ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση προμηθευτών φυσικού αερίου». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αλλες σημαντικές παρεμβάσεις

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη σύνοδο.

Ο Αμπντουλραχμάν Μπιν Αχμάντ Αλχαρμπί, υφυπουργός αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι «η αξία των μεταλλευτικών προϊόντων μας ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολάρια, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συνεργασίες και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Πιστεύω ότι αυτή η διοργάνωση είναι μία αφετηρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της ΕΕ».

Ο Αμπντουλσαλάμ Καϊμάν, αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, μίλησε για τους «τεράστιους φυσικούς πόρους» της χώρας του και τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί «ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον», ζητώντας τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που ζητούν οι επενδυτές, όπως ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα.

ενεργειακών σχεδίων

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ανέφερε ότι τα «Βαλκάνια είναι προικισμένα με πολλούς πόρους και προικίζονται ακόμα περισσότερο», ότι «κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τους δρόμους που ενώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση με τον αραβικό κόσμο», και ότι «η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους γείτονες».

Ο Ντάρα Χασάν Ρασίντ, υφυπουργός Κατασκευών και Δημοσίων Εργων του Ιράκ, μίλησε για «πολλά υποσχόμενο επενδυτικό πρόγραμμα» της κυβέρνησής του για την ανοικοδόμηση της χώρας. «Προτείνω να υπάρξει μία συμμαχία, ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει. Θέλω να πω σε όλους ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές», ανέφερε.

Ο Τάρεκ Ελ Μόλα, υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου, μίλησε για την καλή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου «στα κοιτάσματα φυσικού αερίου» και διαφήμισε τη χώρα του λέγοντας ότι «μπορεί να γίνει κέντρο εμπορίου και Ενέργειας, ήδη αναπτύσσουμε δίκτυα παραγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου. Αφότου υγροποιούμε το φυσικό αέριο, μπορούμε να το εξάγουμε στην Ευρώπη». «Ενθάρρυνε» εξάλλου την ΕΕ να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «τη στενή συνεργασία των δύο κόσμων επιβάλλουν και οι γεωπολιτικές συνθήκες».

Ο Λαχσέν Νταουμπί, υπουργός Γενικών Υποθέσεων και Διακυβέρνησης του Μαρόκου, επίσης πρόβαλε τα «καλά» της χώρας του. «Δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης που θα έχει το Μαρόκο τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι τυχερή που γειτνιάζει με το Μαρόκο κι όχι το αντίστροφο, ιδίως τη στιγμή που η Ευρώπη δυσκολεύεται να συναγωνιστεί τις ασιατικές χώρες λόγω κόστους του εργατικού δυναμικού», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου «μέσα στα επόμενα χρόνια το Μαρόκο θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι η Ιταλία», αλλά και τις «ευκαιρίες» σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Ο Μοχάμεντ Αμπντο Σαΐντ, πρόεδρος της Ενωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, πρότεινε αύξηση των εξαγωγών ανάμεσα στις αραβικές χώρες και την ΕΕ, «ιδίως τώρα που Ασία και Κίνα προσπαθούν και έχουν επιτύχει να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις».

Διαφήμιση