Αρχική Καταστροφές Τσουνάμι στην Ινδονησία με 832 νεκρούς – Τυφώνας στην Ιαπωνία με 80...

Τσουνάμι στην Ινδονησία με 832 νεκρούς – Τυφώνας στην Ιαπωνία με 80 τραυματίες

0
Τσουνάμι Τυφώνας
Διαφήμιση

Στους 832, ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500, με την κυβέρνηση της χώρας να μην αποκλείει ότι οι νεκροί μπορεί να είναι χιλιάδες, ενώ 17.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Μέχρι αυτή την ώρα τα στοιχεία για τα θύματα προέρχονται κυρίως από την πόλη Παλού με 350.000 κατοίκους, όπου το βίντεο δείχνει το τσουνάμι να συμπαρασύρει ανθρώπους, σκάφη και σπίτια.

Επιζώντες περπατούν μέσα από τα νερά των πλημμυρών και σε σωρούς από συντρίμμια. Ένα εμπορικό κέντρο έχει καταρρεύσει, ενώ ο τεράστιος τρούλος ενός τεμένους έχει γκρεμιστεί στο Παλού.

Οι οικογένειες μεταφέρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ό,τι απέμεινε από τη μανία της φύσης, μέσα σε πλαστικές σακούλες και σακίδια πλάτης προς τα καταφύγια, με την ελπίδα να λάβουν βοήθεια.

Η απουσία εξοπλισμού και προσωπικού καθυστερεί τις προσπάθειες διάσωσης στην παράκτια αυτή πόλη, όπου οι διασώστες προσπαθούν με κάθε τρόπο εντοπίσουν αγνοούμενους και επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι.

indonesia mainΚαι ξένοι τουρίστες παγιδευμένοι 

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού, που επλήγη από κύματα ύψους 6 μέτρων. Από αυτούς οι 71 είναι ξένοι μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι για τους οποίους δεν υπάρχουν νεότερα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Από αυτούς, υπάρχουν «τρεις Γάλλοι που δεν γνωρίζουμε την κατάστασή τους» καθώς και ένας Μαλαισιανός και ένας Νοτιοκορεάτης, ανακοίνωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι υπόλοιποι ξένοι πολίτες είτε εντοπίστηκαν είτε εκκενώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας από τη Σιγκαπούρη, δέκα Βιετναμέζοι, 32 Ταϊλανδοί και 21 Κινέζοι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo έφτασε την Κυριακή στις πληγείσες περιοχές του Παλού. «Ζητώ από όλους σας να εργάζεστε νυχθημερόν για την εκκένωση των περιοχών. Είστε έτοιμοι;», δήλωσε ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς το στρατό της χώρας.

indonesia14

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα

Κι ενώ ο Widodo επισκεπτόταν το Παλού, το μέγεθος της καταστροφής ακόμη παραμένει ασαφές.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ινδονησίας, Sutopo Purwo Nugroho , ο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει, ενώ αρκετεοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή κλείσει από τις κατολισθήσεις κάνοντας δυσκολότερη την προσέγγιση στα σημεία της καταστροφής.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της χώρας επεσήμανε ότι βοήθεια βρίσκεται επίσης καθ’ οδόν για τα ψαροχώρια Donggala και Mamuju, δύο περιοχές που έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί. «Ο Ινδονησιακός Ερυθρός Σταυρός κάνει αγώνα δρόμου για να βοηθήσει τους επιζώντας, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θα βρούμε εκεί. Μιλάμε ήδη για μία τραγωδία, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα», επεσήμανε.

Σύμφωνα ωστόσο με τις αρχές η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης έχει αποκατασταθεί και έτσι εξοπλισμός διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται πλέον ευκολότερα στις πληγείσες περιοχές.

indonesia9

Το φεστιβάλ που κατέληξε σε τραγωδία

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία της πόλης όταν το τείχος νερού σάρωσε τα πάντα σπέρνοντας τον θάνατο. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί τα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί οι πληγέντες.

Ενα από τα δραματικά βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνει έναν άντρα να βλέπει το τσουνάμι να έρχεται και να προσπαθεί να προειδοποιήσει τον κόσμο να ανέβει κάπου ψηλά.

«Την ώρα που ξεκίνησε ο σεισμός τελείωνα τα ψώνια μου και πήγαινα προς το ταμείο. Ξαφνικά όλα γύρω μας σκοτείνιασαν και οι τοίχοι του κτηρίου άρχισαν να καταρρέουν. Τρέξαμε με τις κόρες μου στις σχεδόν κατεστραμμένες σκάλες και καταφέραμε να γλιτώσουμε», ανέφερε μία από τις επιζήσασες.

indonesia1 2

Ο τυφώνας ΤΡΑΜΙ σάρωσε την Ιαπωνία 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας ενώ έχουν ακυρωθεί πάνω από 1.200 πτήσεις

Σε δεκάδες τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμός από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Τράμι από την Ιαπωνία, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις τις επόμενες ώρες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ περισσότερες από 1.200 πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας του κλεισίματος του αεροδρομίου του Κανσάι, κοντά στην Οσάκα.

Το «μάτι» του τυφώνα έφθασε γύρω στις 20.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) την πόλη Τανάμπε, νότια της Οσάκα και κατευθύνεται προς το Τόκιο, έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

720 598067 8a5b1d4cf9 9e0b160a754c7d1b

Ο Τράμι, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας έως και 216 χλμ/ώρα, θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του αρχιπελάγους, προτού εξασθενίσει, προκαλώντας ωστόσο καταρρακτώδεις βροχές και τη Δευτέρα.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μια 60χρονη γυναίκα αγνοείται στην περιοχή Μιγιαζάκι, όπου έπεσε βροχή ρεκόρ και σημειώθηκαν πλημμύρες.

Η κυβέρνηση συνέστησε σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Πεντακόσιες χιλιάδες κατοικίες στην Οκινάουα και το Κιούσου (νοτιοδυτικά) παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Με τον τυφώνα να κατευθύνεται στα ανατολικά, η σιδηροδρομική εταιρεία πήρε τη σπάνια απόφαση να ακυρώσει τα δρομολόγια το βράδυ στο Τόκιο, σε ένα από τα σιδηροδρομικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως.

 

 

Διαφήμιση