Αρχική Επιστήμη Οι αρχαίοι γεωργοί άλλαξαν το κλίμα της Γης

Οι αρχαίοι γεωργοί άλλαξαν το κλίμα της Γης

0
αρχαίοι γεωργοί
Διαφήμιση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, φέρνει στο φως νέα στοιχεία ότι οι αρχαίες γεωργικές πρακτικές οδήγησαν σε αύξηση της ατμοσφαιρικής εκπομπής των αερίων.

Πριν από  χιλιετίες, οι αρχαίοι γεωργοί εκκαθάρισαν τη γη για να φυτέψουν σιτάρι και αραβόσιτο, πατάτες και σκουός, πλημμύρισαν πολλές εκτάσεις για να καλλιεργήσουν ρύζι, άρχισαν να αυξάνουν τα οικόσιτα ζώα, με αποτέλεσμα, εν αγνοία τους ενδέχεται να άλλαξαν το κλίμα της Γης. Ωστόσο, οι αρχαίες αυτές πρακτικές βοήθησαν έτσι ώστε η Γη να κρατάει τη θερμότητα της και να μην αυξάνεται το ψυχρό κλίμα.

“Αν δεν ήταν η πρώιμη γεωργία, το κλίμα της Γης θα ήταν πολύ πιο δροσερό σήμερα”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, Stephen Vavrus, ανώτερος επιστήμονας στο University of Wisconsin-Madison Center for Climatic Research in the Nelson Institute for Environmental Studies. “Οι αρχαίες ρίζες της γεωργίας παρήγαγαν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο για να επηρεάσουν το περιβάλλον”.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα περίπλοκο κλιματικό μοντέλο που συνέκρινε τη σημερινή γεωλογική περίοδο, που ονομάζεται Holocene, σε παρόμοια περίοδο 800.000 χρόνια πριν. Δείχνουν ότι η προηγούμενη περίοδος, που ονομάζεται MIS19, ήταν ήδη ψυχρότερη 2,3 βαθμούς Φαρενάιτ (1,3 βαθμούς Κελσίου) παγκοσμίως από τον αντίστοιχο χρόνο στο Holocene, γύρω στο 1850. Αυτό το φαινόμενο θα ήταν πιο έντονο στην Αρκτική, όπου το μοντέλο δείχνει θερμοκρασίες 9 με 11 βαθμούς Κελσίου.

AncientGreekAg

Χρησιμοποιώντας κλιματολογικές ανακατασκευές βασισμένες σε στοιχεία του πυρήνα του πάγου, το μοντέλο έδειξε επίσης ότι ενώ το MIS19 και το Holocene ξεκίνησαν με παρόμοιες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, το MIS19 παρουσίασε συνολική σταθερή πτώση στα δύο αέρια του θερμοκηπίου ενώ το Holocene αντιστρέφει την κατεύθυνση πριν από 5.000 χρόνια, των δύο αερίων μέχρι το 1850. Οι ερευνητές σκόπιμα έκοψαν το μοντέλο στην αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν οι πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ήταν πολύ περισσότερες.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών της Γης, το κλίμα της έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως κύκλος Milankovitch, οι περιοδικές αλλαγές στο σχήμα της τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο – που κυμαίνεται από πιο κυκλικές έως πιο ελλειπτικές – και ο τρόπος που η Γη κυματίζει και κλίνει στον άξονά της.

Οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν αυτούς τους κύκλους με ακρίβεια και μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στα γεωλογικά και παλεοϊκολογικά αρχεία. Οι κύκλοι επηρεάζουν τη διανομή του ηλιακού φωτός στον πλανήτη, οδηγώντας σε ψυχρές παγετώδεις περιόδους ή σε παγετώνες καθώς και σε θερμότερες διακλαδικές περιόδους.

Όλες οι άλλες μεσογειακές περίοδοι που οι επιστήμονες έχουν μελετήσει, συμπεριλαμβανομένου του MIS19, αρχίζουν με υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, τα οποία σταδιακά μειώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, οδηγώντας σε ψυχρότερες συνθήκες στη Γη.

Ancient Greek farming 640x300

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο συγγραφέας της μελέτης, William Ruddiman, πανεπιστημιακός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, μελετούσε το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύτηκαν στον πάγο της Ανταρκτικής και πήγαιναν δεκάδες χιλιάδες χρόνια όταν είδε κάτι ασυνήθιστο.

“Παρατήρησα ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου άρχισαν να μειώνονται περίπου πριν από 10.000 χρόνια και στη συνέχεια αντιστρέφονταν πριν από 5.000 χρόνια και επίσης πρόσεξα  ότι το διοξείδιο του άνθρακα άρχισε επίσης να μειώνεται περίπου 10.000 χρόνια πριν και στη συνέχεια ανέτρεψε την κατεύθυνση πριν από περίπου 7.000 χρόνια”, λέει ο Ruddiman.

Ο Ruddiman το ονόμασε αυτή η Πρώιμη Ανθρωπογενής Υπόθεση και πρόσφατα προέκυψαν αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν την αξιοπιστία του. Αναφέρονται στην ευρεία αποψίλωση στην Ευρώπη που ξεκίνησε πριν από περίπου 6.000 χρόνια, την εμφάνιση μεγάλων γεωργικών οικισμών στην Κίνα πριν από 7.000 χρόνια, καθώς και την εξάπλωση ρυζιού – ισχυρή πηγή μεθανίου – σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ασία πριν από 5.000 χρόνια.

k3alhz0dzav4tznzc8hi

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, και το μόνο σίγουρο είναι πως οι παγετώνες χρησιμεύουν εδώ και αιώνες, καθώς είναι η βασική πηγή για το γλυκό νερό της Γης.

Διαφήμιση