Αρχική Καταστροφές Η σκόνη της Σαχάρας λιώνει τον πάγο της Γροιλανδίας

Η σκόνη της Σαχάρας λιώνει τον πάγο της Γροιλανδίας

0
sahara
Διαφήμιση

Οι ερευνητές στο NYU Abu Dhabi, μαζί με άλλους παγκόσμιους επιστήμονες, έχουν εντοπίσει έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η ζεστή σκόνη ταξιδεύει από την έρημο της Σαχάρας στον «Αρκτικό Κύκλο», η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις ανερχόμενες θερμοκρασίες και το λιώσιμο του πάγου στη Γροιλανδία.
Τα ευρήματά τους τονίζουν τον ρόλο που παίζει ο πολικός πίδακας και η σχετική ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη μεταφορά ορυκτής σκόνης από την έρημο της Σαχάρας στην Αρκτική στην ανατολική πλευρά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.
Ένας ανατολικός πολικός πίδακας αποκαλύφθηκε ως υπεύθυνος τόσο για την εκπομπή όσο και για τη μεταφορά σκόνης από τη Βορειοδυτική Αφρική στην Αρκτική. Η εκπομπή συνδέθηκε με έναν έντονο κυκλώνα της Σαχάρας που σχηματίστηκε στις αρχές Απριλίου του 2011, ο οποίος προκλήθηκε από την εισβολή ενός καναλιού ανώτερου επιπέδου που προέρχεται από τον πολικό πίδακα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του είδους επιτρέπει τη μεταφορά σκόνης, καθώς και θερμές και υγρές μάζες αέρα από υποτροπικά και μεσαία γεωγραφικά πλάτη στην Αρκτική, όπου περίπου το ήμισυ της αύξησης της θερμοκρασίας αποδίδεται τώρα σε αυξημένες ροές υγρασίας και θερμότητας που μεταφέρονται στην περιοχή.
Οι θερμές και υγρές μάζες του αέρα που συνοδεύουν τη σκόνη της Σαχάρας προκάλεσαν αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από τρεις διαδοχικές ημέρες όταν έφθασαν στη νοτιοανατολική Γροιλανδία.
Οι επακόλουθες παρατηρήσεις θερμοκρασίας ανίχνευσαν αυξημένη τήξη εντός του πάγου στην ίδια περιοχή.
“Ο αντίκτυπος της εναπόθεσης σκόνης στον πάγο της Γροιλανδίας, όπως ο σκούρος πάγος και ο σχηματισμός φυκιών σε πάγο ή ο κρυοκονίτης, καθώς και ο δεσμός μεταξύ της μεταφοράς της σκόνης της Σαχάρα και του θερμικού θόλου της Αρκτικής πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία” , τόνισε ο Francis.

Διαφήμιση