Αρχική Επιστήμη Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι σταθερός

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι σταθερός

0
earth
Διαφήμιση

Νέα μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης μας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Hrvoje Tkalčić και ο υπότροφος Phan Than-Son Phạm είναι σίγουροι ότι τώρα έχουν άμεση απόδειξη ότι ο εσωτερικός πυρήνας της γης είναι σταθερός.

Βρήκαν έναν τρόπο να ανιχνεύσουν κύματα διάτμησης ή “κύματα J” στον εσωτερικό πυρήνα – ένα είδος κύματος που μπορεί μόνο να ταξιδέψει μέσα από στερεά αντικείμενα.

«Βρήκαμε ότι ο εσωτερικός πυρήνας είναι πράγματι σταθερός, αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι είναι πιο μαλακό από όσο πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Tkalčić.

«Αποδεικνύεται – εάν τα αποτελέσματά μας είναι σωστά – ότι ο εσωτερικός πυρήνας μοιράζεται κάποιες παρόμοιες ελαστικές ιδιότητες με τον χρυσό και την πλατίνα. Ο εσωτερικός πυρήνας είναι σαν μια κάψουλα χρόνου, αν τον κατανοήσουμε, θα καταλάβουμε πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και πώς εξελίσσεται », συμπλήρωσε.

Τα εσωτερικά κύματα διάτμησης είναι τόσο μικροσκοπικά και αδύναμα που δεν μπορούν να παρατηρηθούν άμεσα. Στην πραγματικότητα, η ανίχνευσή τους θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» της παγκόσμιας σεισμολογίας, αφού οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο εσωτερικός πυρήνας ήταν σταθερός στη δεκαετία του ’30 και του ’40.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί η ύπαρξη κυμάτων J και να συναχθεί η ταχύτητα κύματος διάτμησης στον εσωτερικό πυρήνα.

«Η κατανόηση του εσωτερικού πυρήνα της Γης έχει άμεσες συνέπειες για την παραγωγή και διατήρηση του γεωμαγνητικού πεδίου και χωρίς αυτό το γεωμαγνητικό πεδίο δεν θα υπήρχε ζωή στην επιφάνεια της Γης», καταλήγει ο ο Δρ Tkalčić.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.

Διαφήμιση