Αρχική Περιβάλλον Ο αέρας κατέχει το κλειδί για την αλλαγή του κλίματος

Ο αέρας κατέχει το κλειδί για την αλλαγή του κλίματος

0
Emperor penguins, Antarctica
Διαφήμιση

Η Ανταρκτική έχει ένα ρεύμα αέρα, που περιβάλλει την ξηρά ως μέρος του νότιου ωκεανού, αυτό το ρεύμα ονομάζεται Ανταρκτικό Circumpolar Current. Όταν οι δυτικοί άνεμοι ενισχύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαίριου, τα νερά νοτίως του σημερινού οξυγόνου γίνονται ταχύτερα από ό, τι μπορεί να συμβεί στο διοξείδιο του άνθρακα μόνο από την ατμόσφαιρα.

Στα βόρεια του ρεύματος, όμως παρατηρήθηκε το αντίθετο. Το Πανεπιστήμιο του Delaware, καθηγητής Wei-Jun Cai, συνέγραψε μια μελέτη που εμφανίστηκε στην Nature Communications και ασχολείται με αυτό.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη λένε ότι αυτές οι επιδράσεις οφείλονται σε ένα συνδυασμό διεργασιών που οδηγούνται από αυτούς τους δυτικούς ανέμους – μια θεωρία που επιβεβαιώθηκε από παρατηρησιακά στοιχεία δύο δεκαετιών.

Η κατανόηση των παραγόντων που ελέγχουν την οξίνιση των ωκεανών είναι σημαντική για την πρόβλεψη του αντίκτυπου που θα έχει η μεταβαλλόμενη χημεία του ωκεανού στους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα στο μέλλον. Ο Νότιος Ωκεανός, γνωστός και ως Ανταρκτικός Ωκεανός, είναι ένας κρίσιμος χώρος για να μελετηθούν αυτοί οι μηχανισμοί λόγω της τεράστιας ικανότητάς του να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ένα κρίσιμο στοιχείο της κλιματικής αλλαγής.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Νότιου Ωκεανού, είναι κατά μέσο όρο είναι  -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου (περίπου 28 έως 45 βαθμούς Φαρενάιτ). Λόγω αυτών των ψυχρών θερμοκρασιών και της βαθιάς ανάμειξης, το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται στην επιφάνεια του νερού μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα και να αποθηκευτεί στις βαθιές περιοχές του Νότιου Ωκεανού, σε αντίθεση με τους ωκεανούς με τις χαμηλότερες γεωγραφικές αποστάσεις όπου οι τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας αποτρέπουν τα επιφανειακά ύδατα και τον βαθύ ωκεανό από την ανάμειξη.

Καθώς τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται, τα ύδατα επιφανείας στον Νότιο Ωκεανό αναμένεται να γίνουν ολοένα και πιο ευάλωτα στην οξίνιση των ωκεανών.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς οι δυτικοί άνεμοι ρυθμίζουν τα ποσοστά της οξίνισης των ωκεανών, χρησιμοποιώντας συνεχείς μετρήσεις δεδομένων για το διοξείδιο του άνθρακα. Οι ερευνητές αποδίδουν την ενισχυμένη οξίνιση στους δυτικούς ανέμους που μεταφέρουν πιο όξινα νερά οριζόντια από τοποθεσίες του μεγαλύτερου γεωγραφικού πλάτους προς τον ισημερινό και κατακόρυφα από την υπόγεια στην επιφάνεια.

Όταν οι δυτικοί άνεμοι μειώνονται, το αποτέλεσμα είναι ότι το αντίθετο και λιγότερο όξινο επιφανειακό νερό μεταφέρεται προς τον Νότιο Πόλο. Θεωρητικά, καθώς αυξάνεται το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, πρέπει να αυξηθούν παράλληλα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό (δηλαδή η οξίνιση των ωκεανών).

Ωστόσο, ο Cai εξήγησε ότι η ανοικοδόμηση βαθύτερων υδάτων που περιέχουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με μοντέλα κυκλοφορίας των ωκεανών ή ανάμειξη διαφόρων στρωμάτων του ωκεανού μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη διακύμανση του pH του κορεσμένου νερού και του κορεσμού του ανθρακικού άλατος.

“Ο νότιος ωκεανός είναι μια περιοχή που αλλάζει πραγματικά την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα λόγω αυτής της ταχείας ανάμειξης στον βαθύ ωκεανό”, δήλωσε ο Cai. “Συνεπώς, όταν οι ταχύτητες του ανέμου προκαλούν την ανάμειξη των στρωμάτων του ύδατος και την αλλαγή των μορφών κυκλοφορίας, μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αλλαγές που είναι σημαντικές για τον παγκόσμιο ωκεανό και, σε γενικές γραμμές, τελικά θα επηρεάσουν και άλλες περιοχές”.

Διαφήμιση