Αρχική Επιστήμη Μια άγνωστη νόσος του ανθρώπου καταπολεμείται με την.. κατανάλωση καφέ

Μια άγνωστη νόσος του ανθρώπου καταπολεμείται με την.. κατανάλωση καφέ

0
κατανάλωση καφέ
Διαφήμιση

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν τέσσερις ή περισσότερους καφέδες καθημερινά, έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση ροδόχρου νόσου.

Η ροδόχρους νόσος είναι μια κοινή δερματοπάθεια, που προκαλεί χρόνια ερυθρότητα και φλεγμονή στο δέρμα του προσώπου. Τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση και ύφεση, ενώ συχνά η πάθηση συγχέεται με την ακμή.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της πάθησης, αλλά θεωρούν ότι οφείλεται σε ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου ή σε βακτήρια του εντέρου που πυροδοτούν μια ουσία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο. Για την πάθηση δεν υπάρχει οριστική θεραπεία και η αντιμετώπιση στηρίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων, όταν είναι σε έξαρση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 82.737 γυναίκες, από τις οποίες σχεδόν 5.000 είχαν διαγνωσθεί με ροδόχρου νόσο σε διάστημα 14 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσες έπιναν πάνω από τέσσερις καφέδες καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 23% μικρότερο κίνδυνο για ροδόχρου νόσο, συγκριτικά με όσες έπιναν μόνο ένα καφέ το μήνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ευεργετική δράση του καφέ στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στην πρόκληση στένωσης στα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια να κυκλοφορεί λιγότερο αίμα, κάτι που περιορίζει την ερυθρότητα του προσώπου.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη δεν μειώνει τον κίνδυνο για ροδόχρου νόσο, συνεπώς, είναι η καφεΐνη που επιφέρει το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Παρότι η μελέτη εστίασε στη μείωση του κινδύνου για εκδήλωση ροδόχρου νόσου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο καφές μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν ήδη την πάθηση, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με μελλοντική μελέτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology».

Διαφήμιση