Αρχική Επιστήμη Κοραλλιογενής εγκέφαλος 130 ετών αποκαλύπτει αναπάντεχες ειδήσεις για τους ανοιχτούς ωκεανούς

Κοραλλιογενής εγκέφαλος 130 ετών αποκαλύπτει αναπάντεχες ειδήσεις για τους ανοιχτούς ωκεανούς

0
Κοραλλιογενής
Διαφήμιση

Κατά βάση τα λιπάσματα με βάση το άζωτο ρέουν σε υδάτινα σώματα και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο για τη θαλάσσια ζωή κοντά στην ακτή, αλλά ποια είναι η επίδραση της ρύπανσης του αζώτου μακριά στον ανοικτό ωκεανό;

Ένας κοραλλιογενής εγκέφαλος 130 ετών έδωσε την απάντηση, τουλάχιστον για τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, από την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέσω μέτρησης του αζώτου στον σκελετό του κοραλλιού, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το πανεπιστήμιο του Princeton βρήκε σημαντικά λιγότερη ρύπανση από το άζωτο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Προς έκπληξή μας, δεν διαπιστώσαμε στοιχεία αυξημένης ρύπανσης του αζώτου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Xingchen (Tony) Wang, ο οποίος διεξήγαγε το έργο ως τμήμα του διδακτορικού του στον τομέα των γεωεπιστημών στο Princeton και τώρα είναι μεταδιδακτορικός μελετητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.

Οι προηγούμενες εργασίες της ομάδας, ωστόσο, έδειξαν αυξημένη ρύπανση αζώτου σε μια άλλη ανοιχτή θέση στον ωκεανό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που συμπίπτει με τη δραματική αύξηση της παραγωγής άνθρακα και της χρήσης λιπασμάτων στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σκελετού κοραλλιών που συλλέχθηκαν στον ανοικτό ωκεανό περίπου 620 μίλια ανατολικά της βορειοαμερικανικής ηπείρου κοντά στις Βερμούδες, μια περιοχή που πιστεύεται ότι επηρεάζεται έντονα από το αέριο που απελευθερώνεται από τις ηπειρωτικές πηγές των ΗΠΑ, των καυσαερίων και των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Diploria labyrinthiformis

Αν και η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άζωτο που παράγεται από ανθρώπους αυξάνεται, οι ερευνητές σημείωσαν διακυμάνσεις στο άζωτο που αντιστοιχούσαν σε επίπεδα που αναμένονται από φυσικό φαινόμενο του κλίματος που ονομάζεται Βορειοατλαντική ταλάντωση.

Το αποτέλεσμα είναι σε αντίθεση με τα προηγουμένως δημοσιευμένα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών που προέβλεπαν σημαντική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο στο Βόρειο Ατλαντικό.

Το έργο μπορεί να υποδηλώνει ότι τα μέτρα ελέγχου των ρύπων από τις ΗΠΑ περιορίζουν με επιτυχία την ποσότητα ανθρακούχων εκπομπών αζώτου που εισέρχονται στον ωκεανό.

“Σε μεγάλο βαθμό λόγω της προόδου στην τεχνολογία της ρύπανσης, οι εκπομπές ανθρώπινων αζώτων από τις Η.Π.Α. παρέμειναν σταθερές ή ακόμα και μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Wang.

“Αν οι εκπομπές συνεχίσουν σε αυτό το επίπεδο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο ανοικτός Βόρειος Ατλαντικός θα παραμείνει ελάχιστα επηρεασμένος από τη ρύπανση με άζωτο τις επόμενες δεκαετίες”.

Το άζωτο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη φυτών και φυκών και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων «νεκρών ζωνών» που σχηματίζονται όταν οι μικροοργανισμοί καταναλώνουν όλο το οξυγόνο στο νερό και δεν αφήνουν καθόλου για τα ψάρια.

Η παραγωγή λιπασμάτων και η καύση ορυκτών καυσίμων έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή βιολογικά διαθέσιμου ή “σταθερού” αζώτου από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι επιπτώσεις στον ωκεανό είναι δύσκολο να μελετηθούν λόγω των προκλήσεων που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων παρατηρήσεων στον ανοικτό ωκεανό.

Τα κοράλλια μπορούν να βοηθήσουν. Τα πετρώματα ή τα «σκληρατρινικά» κοράλλια είναι μακρόβια οργανισμοί που δημιουργούν ένα σκελετό ανθρακικού ασβεστίου καθώς μεγαλώνουν. Τα κοράλλια απορροφούν άζωτο από το νερό και εναποθέτουν ένα μικρό τμήμα στους σκελετούς τους.

Διαφήμιση