Αρχική Υγεία - Διατροφή Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες λόγω χρήσης ορισμένων φαρμάκων κατά της υπέρτασης

Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες λόγω χρήσης ορισμένων φαρμάκων κατά της υπέρτασης

0
blood pressure monitor 1952924 640
Διαφήμιση

Οι «αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης» (ΑΜΕΑ) που αποτελούν μία συνηθισμένη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, ύστερα από χρόνια χρήση τους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες όπως απέδειξε μία νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και ογκολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓιλ του Μόντρεαλ, Λοράν Αζουλέ.

Η έρευνα συμπεριελάμβανε στοιχεία για περίπου ένα εκατομμύριο ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι ακολουθούσαν αντιυπερτασική αγωγή, εκ των οποίων περίπου 8.000 που έκαναν χρήση για παραπάνω από πέντε χρόνια εμφάνισαν καρκίνο.

Μολονότι τα συγκεκριμένα φάρμακα συνιστούν μια πολύ αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης, η έρευνα απέδειξε ότι κατά μέσο όρο το 14%  όσων λαμβάνουν την αγωγή ΑΜΕΑ αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αναλογικά με εκείνους που τους χορηγούνται αλλά είδη φαρμάκων για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπροσθέτως, όσοι ακολουθούσαν την αγωγή αυτή για τουλάχιστον 10 χρόνια, υπήρχε πιθανότητα περίπου 31% να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες.

Οι έρευνες, σύμφωνα με επιδίωξη των ίδιων των επιστημών, θα συνεχιστούν για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ενώ κρίθηκε σημαντική για κάθε υπερτασικό άτομο η συνάρτηση του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων με το όφελος της αγωγής για την μείωση της πίεσης του αίματος και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ο κίνδυνος για κάθε άτομο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, ωστόσο σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή κλίμακα, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων ακολουθεί την αγωγή ΑΜΕΑ γεγονός που μπορεί σε επίπεδο πληθυσμού να αποτελεί κίνδυνο.

Διαφήμιση