Αρχική Υγεία - Διατροφή ΕΟΠΥΥ: Νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης γυαλιών

ΕΟΠΥΥ: Νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης γυαλιών

0
ΕΟΠΥΥ
Διαφήμιση

Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως, με το οποίο καταργείται η προπληρωμή του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και μειώνεται η ταλαιπωρία για τους δικαιούχους.

Μέχρι σήμερα, για τη χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών και γυαλιών οράσεων, ο δικαιούχος κατέβαλε ο ίδιος τη σχετική δαπάνη. Στη συνέχεια, προσερχόταν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση και τιμολόγιο αγοράς), ώστε να αποζημιωθεί.

Με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους στις ΠεΔι.

Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής, η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό. Σημειώνεται ότι η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Για τους δικαιούχους γυαλιών οράσεων με ηλεκτρονική γνωμάτευση που έχει εκδοθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018, ισχύει η προηγούμενη διαδικασία, δηλαδή κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών στις ΠεΔι του ΕΟΠΥΥ μέχρι την 30/11/2018.

Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνονται αποδεκτά τα δικαιολογητικά και ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να αποζημιωθεί για τη δαπάνη που ο ίδιος κατέβαλε.

 

Διαφήμιση