Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η αιολική ενέργεια έχει περισσότερες κλιματικές επιπτώσεις απ’ ότι ο άνθρακας

Η αιολική ενέργεια έχει περισσότερες κλιματικές επιπτώσεις απ’ ότι ο άνθρακας

0
wind power
Διαφήμιση
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environmental Research Letters και στο Πανεπιστήμιο Joule-Harvard, διαπιστώνουν ότι η μετάβαση στην αιολική ή ηλιακή ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούσε πέντε έως 20 φορές περισσότερη έκταση απ’ ότι θεωρούσαμε προηγουμένως.
Τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας   κατασκευή αιολικών πάρκων, θα αύξανε τις μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας κατά 0,24 βαθμούς Κελσίου.
Δεδομένου ότι ο κόσμος ξεκινά την ευρείας κλίμακας μετάβασή του σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοηθούν πλήρως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
“Ο αέρας χτυπά τον άνθρακα με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό μέτρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του είναι αμελητέες”, δήλωσε ο David Keith, καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Gordon McKay στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Harvard John A. Paulson ανώτερος συγγραφέας των εγγράφων.
Ο Keith είναι επίσης καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή του Χάρβαρντ Κένεντι.
Ένα από τα πρώτα βήματα για την κατανόηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι να κατανοήσουμε πόση έκταση θα χρειαζόταν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών ενέργειας των ΗΠΑ.
Σε προηγούμενη έρευνα του, ο Keith και οι συν-συγγραφείς σχεδίασαν την ικανότητα παραγωγής μεγάλων αιολικών πάρκων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στον πραγματικό κόσμο είχε υπερεκτιμηθεί, επειδή παραμέλησαν να αντιληφθούν με ακρίβεια τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στροβίλων και της ατμόσφαιρας.
Στην έρευνα του 2013, ο Keith περιγράφει πως κάθε ανεμογεννήτρια δημιουργεί μια “σκιά αέρα”, πίσω από αυτή, όπου ο αέρας επιβραδύνεται από τα πτερύγια του στροβίλου.
Σε ερώτηση που τους έγινε από το περιοδικό Joule, για το πως τα αιολικά πάρκα θα επηρεάσουν το κλιματικό σύστημα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βασική γραμμή για το κλίμα των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο πρόγνωσης καιρού.
Καλύπτοντας το ένα τρίτο των ηπειρωτικών ΗΠΑ με ανεμογεννήτριες, διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε την θερμοκρασία της επιφάνειας κατά 0,24 βαθμούς Κελσίου, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να σημειώνονται τη νύχτα όταν οι επιφανειακές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 1,5oC.
Αυτή η θέρμανση είναι αποτέλεσμα των ανεμογεννητριών που αναμιγνύουν ενεργά την ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος και στην άκρη, ενώ παράλληλα εξάγονται από την κίνηση της ατμόσφαιρας.
“Οι κλιματικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι άμεσες, ενώ τα οφέλη από τις μειωμένες εκπομπές συσσωρεύονται αργά”, λέει ο Keith. “Η αιολική ενέργεια έχει – σε ορισμένες απόψεις – περισσότερες κλιματικές επιπτώσεις από ότι ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο”.
“Η εργασία δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια θεμελιώδης κριτική της αιολικής ενέργειας”, κατέληξε ο Keith.
Διαφήμιση