Αρχική Ευζωία Η χαρτογράφηση με λέιζερ αποκάλυψε νέα δεδομένα για τον πολιτισμό των Μάγια

Η χαρτογράφηση με λέιζερ αποκάλυψε νέα δεδομένα για τον πολιτισμό των Μάγια

0
Μάγιας
Διαφήμιση

Η χαρτογράφηση με λέιζερ στον ουρανό αποκάλυψε το προηγουμένως απροσδόκητο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του αρχαίου πολιτισμού των Μάγιας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης ακμής του, λένε οι επιστήμονες.

Οι Maya άνθρωποι στη σημερινή βόρεια Γουατεμάλα δημιούργησαν εκπληκτικά εκτεταμένες αμυντικές δομές και δρόμους ως μέρος πολιτικών συστημάτων με διασυνδεδεμένες πόλεις, ξεκινώντας  μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από την άνοδο της κοινωνίας των κλασικών Μάγιας, αναφέρει μια διεθνής ομάδα στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι κλασικές τοποθεσίες των Maya χρονολογούνται από περίπου 250 έως 900.

Οι χάρτες αεροναυτικών λέιζερ της βόρειας Γουατεμάλας που ελήφθησαν το 2016 και οι γεωγραφικές έρευνες και ανασκαφές με γνώμονα το χάρτη, υποχρεώνουν το 2017 να αναθεωρήσουν τις παραδοσιακές υποθέσεις για τους αρχαίους Μάγια, καταλήγει η ομάδα.

Μια μακρόχρονη ιδέα ότι ο πολιτισμός του Κλασικού Μάγια, ο οποίος κάλυπτε τμήματα του νότιου Μεξικού και της Μεγάλης Κεντρικής Αμερικής, κάποτε περιείχε σχετικά μικρά αστικά κράτη που κυβέρνησαν αντιμαχόμενους βασιλιάδες, σημείωσε αυξανόμενο σκεπτικισμό την τελευταία δεκαετία.

Η τεχνολογία λέιζερ κατέρριψε το σενάριο αυτό, κοιτάζοντας τα δάση και τη βλάστηση στις τοποθεσίες των Μάγια – καθώς και σε δύο περιοχές με ενδείξεις δραστηριότητας της εποχής των Μάγια, αλλά χωρίς ονομαστικές τοποθεσίες – που χρονολογούνται από μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από την έναρξη της Κλασικής περιόδου κοντά το τέλος της.

“Κάθε πόλη των Μάγια ήταν μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, λέει ο αρχαιολόγος Francisco Estrada-Belli του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Ένα μικρό αεροπλάνο που φέρει εξοπλισμό ανίχνευσης και εύρεσης φωτός, ή το lidar, εκπέμπει παλμούς λέιζερ που συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με το σχήμα του εδάφους σε 2,144 τετραγωνικά χιλιόμετρα της βόρειας Γουατεμάλας. Με βάση τις περισσότερες από 60.000 δομές που εντοπίστηκαν από το lidar, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 7 εκατομμύρια έως 11 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούσαν στη βόρεια Γουατεμάλα κοντά στο τέλος της περιόδου Classic Maya.

Οι απόψεις του Lidar για την αστική και αγροτική υποδομή των αρχαίων Μάγιας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, λέει η Estrada-Belli. Ο έλεγχος του νερού ήταν κρίσιμος. Πολλοί από τους ασυμβίβαστους υγροτόπους σε όλη τη βόρεια Γουατεμάλα περιέχουν υπολείμματα διασταυρωμένων καναλιών αποστράγγισης που σχηματίζουν πλέγματα σε ότι πρέπει κάποτε να ήταν αγροτικά πεδία. Ορισμένα κανάλια εκτείνονται για ένα χιλιόμετρο ή περισσότερο.

Τα κανάλια αποχέτευσης και οι ταράτσες ελέγχουν την ροή του νερού και διευκολύνουν τη διάβρωση του εδάφους σε έντονα καλλιεργούμενα χωράφια. “Οι αρχαίοι Μάγια ήταν καλοί διαχειριστές του περιβάλλοντος τους”, λέει ο Estrada-Belli.

Οι χάρτες λέιζερ δείχνουν ότι οι πόλεις των Μάγια ποικίλλουν σημαντικά στην πυκνότητα του πληθυσμού και συνήθως περιλαμβάνουν λιγότερο συνωστισμένες ζώνες ανάμεσα στα κέντρα των πόλεων και στις αγροτικές περιοχές. Οι περισσότερες τοποθεσίες είχαν εκπληκτικό αριθμό αμυντικών δομών, λέει η Estrada-Belli.

Οι αρχαιολόγοι Arlen και Diane Chase του Πανεπιστημίου της Νεβάδας, υποστηρίζουν πως το lidar δείχνει ότι οι διασυνδεδεμένες πόλεις των Μάγιας πηγαίνουν τουλάχιστον στα 300 π.Χ., απόδειξη που ίσως δείχνει πως τα δάση της  Γουατεμάλας κρύβουν περισσότερες αποκαλύψεις για τους Μάγια.

Διαφήμιση