Αρχική Θεραπείες Αντιψυχωτικό φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει κατά του καρκίνου 

Αντιψυχωτικό φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει κατά του καρκίνου 

0
cancer pills
Διαφήμιση

Ένα υπάρχον αντιψυχωτικό φάρμακο θα μπορούσε να γίνει η πρώτη στοχευμένη θεραπεία για έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μια μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι το φάρμακο πιμοζίδη μπορεί να μειώσει τους αριθμούς των καρκινικών κυττάρων, την ανάπτυξη τους και την εξάπλωσή του που θα μπορούσε να μετατραπεί σε  τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Σε μια εργασία που παρουσιάζεται στο περιοδικό Oncotarget, οι ερευνητές περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν εργαστηριακά κύτταρα και ποντίκια εμφυτευμένα με όγκους για να αποδείξουν την επίδραση του φαρμάκου.

Ορισμένες από τις δοκιμές που πραγματοποίησαν επίσης υποδηλώνουν ότι η πιμοζίδη μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, που είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

Μετά από αυτή την επιτυχία, η ομάδα έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μόλις το επιτρέψουν τα κεφάλαια.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού στον οποίο οι παθολογικές εξετάσεις επιστρέφουν αρνητικά αποτελέσματα για τρεις τύπους υποδοχέων: οιστρογόνο (ER), προγεστερόνη (PR) και υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2). Περίπου 10-20 % των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι αυτού του τύπου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Mohamed El-Tanani, καθηγητής μοριακής παθολογίας και θεραπείας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, τονίζει πως “ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, έχει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και αυξημένο κίνδυνο υποτροπής”.

Επί του παρόντος, λίγες θεραπείες στοχεύουν στα μοναδικά μοριακά χαρακτηριστικά του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα του καθηγητή El-Tanani και των συναδέλφων του δείχνουν ότι η πιμοζίδη θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό.

“Και επειδή αυτό το φάρμακο είναι ήδη σε κλινική χρήση, θα μπορούσε να δοκιμαστεί άμεσα σε κλινικές δοκιμές”, εξηγεί.

Ορισμένα άλλα αντιψυχωτικά φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Αν και μερικές μελέτες έχουν βρει χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου σε άτομα που παίρνουν αντιψυχωτικά για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, άλλες μελέτες είναι ασαφείς.

Η πιμοζίδη είναι ένα αντιψυχωτικό «νευροληπτικό φάρμακο» που έχει εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και του συνδρόμου Tourette.

Ο καθηγητής El-Tanani και η ομάδα του εντόπισαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται RanGTP αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης και εξάπλωσης του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι ενεργώντας ως αναστολέας RanGTP, η πιμοζίδη ήταν ικανή να μπλοκάρει μια σειρά από βασικές οδούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού, αλλά και άλλων επιθετικών καρκίνων”, καταλήγει ο καθηγητής El-Tanani.

Διαφήμιση