Αρχική Επιστήμη Έρευνα: 5.000 πρόσωπα αναγνωρίζει ο μέσος άνθρωπος

Έρευνα: 5.000 πρόσωπα αναγνωρίζει ο μέσος άνθρωπος

0
personal 2923048 960 720
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Υόρκης, ο μέσος άνθρωπος αναγνωρίζει περίπου 5.000 πρόσωπα από κοντινούς ανθρώπους έως διασημότητες και αγνώστους.

Με την μελέτη που περιελάμβανε 25 εθελοντές, οι ψυχολόγοι έπειτα από πειράματα που συμπεριλάμβαναν ξεχωριστά μέτρα ανάκλησης και αναγνώρισης κατέληξαν πως η ικανότητα αναγνώρισης προσώπων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δύνανται να θυμούνται από 1000 έως 10.000 πρόσωπα. Οι ψυχολόγοι συνειδητοποίησαν πως όσες σχετικές έρευνες έχουν γίνει στο παρελθόν δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Αρκετοί συμμετέχοντες θυμούνταν πρόσωπα χωρίς να μπορούν να θυμηθούν και όνομα γι ’ αυτό και οι επιστήμονες προχώρησαν στην παρουσίαση φωτογραφιών από 3.441 διασημότητες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο περιορισμένος αριθμός προσώπων που θυμήθηκαν ορισμένοι συμμετέχοντες πιθανώς οφειλόταν στην λιγότερη προσοχή που έδωσαν στα χαρακτηριστικά τους, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διαμονή του κάθε ανθρώπου σε μικρές περιοχές ή μεγάλες αστικές πόλεις. Ως αναγνώριση προσώπου θεωρήθηκε η αναγνώριση δύο διαφορετικών εικόνων του ιδίου προσώπου.

Ζήτησαν από τους εθελοντές να αφιερώσουν μία ώρα για να επαναφέρουν στην μνήμη τους όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα συγγενών, φίλων και γνωστών από το σχολείο, τα παιδικά τους χρόνια και τον εργασιακό τους χώρο. Στην συνέχεια παρουσίασαν διάσημα πρόσωπα (ηθοποιούς, αθλητές, πολιτικούς κλπ.)

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B”, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των 5.000 προσώπων αποτελεί τον μέσο όρο, ενώ περίπου το 2% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει «τύφλωση προσώπου» ή προπαγανοσία, δηλαδή πλήρης ανικανότητα αναγνώρισης προσώπων.

Διαφήμιση