Αρχική Επιστήμη Οι μη μεταδοτικές ασθένειες σκοτώνουν σχεδόν 41 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες σκοτώνουν σχεδόν 41 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως

0
μεταδοτικές ασθένειες

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες σκοτώνουν σχεδόν 41 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, αποτελώντας επτά στους δέκα θανάτους παγκοσμίως, 17 εκατομμύρια από τους οποίους καταγράφονται ως πρόωροι (δηλαδή πριν από την ηλικία των 70 ετών).

Τα πορίσματα της πιο λεπτομερούς παγκόσμιας ανάλυσης των θανάτων από τη λεγόμενη μη μεταδοτική ασθένεια (NCDs) – χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και του διαβήτη κατέγραψε τα εξής:

Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς από καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο από ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Η έρευνα, υπό την ηγεσία του Imperial College London, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της NCD Alliance, αποκαλύπτει ότι μια γυναίκα ηλικίας 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει 9% πιθανότητα να πεθάνει από τέσσερις βασικούς NCD – (καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο), χρόνιες αναπνευστικές νόσους και διαβήτη – πριν από τα 70α γενέθλιά της, σε σύγκριση με 12% πιθανότητα για γυναίκα που ζει στις ΗΠΑ και 6% για γυναίκα που ζει στην Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας 30 ετών που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει 13% πιθανότητα να πεθάνει πριν την ηλικία των 70 ετών, σε σύγκριση με 11% για έναν άνθρωπο που ζει στην Ελβετία και 18% για έναν άνδρα που ζει στις ΗΠΑ .

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο The Lancet, αποκάλυψε επίσης ότι η πλειονότητα των λαών του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Κίνας – φαίνεται πιθανό να υπολείπεται του στόχου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων από NCDs.

Ο καθηγητής Majid Ezzati, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Imperial, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε τα εξής: “Οι μη μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου για τις περισσότερες χώρες. τα συστήματα καθιστούν τις χρόνιες ασθένειες μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από τους παραδοσιακούς εχθρούς όπως τα βακτηρίδια και τους ιούς ».

Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πολύ σύντομα

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται πριν από μια σημαντική συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα μη μεταδοτικά νοσήματα την επόμενη εβδομάδα. Το 2015, ο ΟΗΕ καθόρισε το στόχο της μείωσης κατά ένα τρίτο των πρόωρων θανάτων (ηλικίας 30 έως 70 ετών) από τέσσερις βασικούς NCD-καρκίνοι, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες αναπνευστικές νόσους και διαβήτη έως το 2030.

Η ομάδα πίσω από αυτή την έρευνα, που είναι συλλογικά γνωστή ως NCD Countdown 2030, προειδοποιεί ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών θα χαθεί σε όλα εκτός από 35 έθνη για τις γυναίκες και 30 έθνη για τους άνδρες.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθαίνουν πρόωρα από τις παθήσεις παρά από μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο ιός HIV.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με θανάτους από NCDs για περισσότερα από 180 έθνη. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι οι χαμηλότεροι κίνδυνοι να πεθάνουν νωρίς από τις NCD παρατηρήθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ειδικά στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Αυστραλία.

Συνολικά, οι γυναίκες στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ελβετία είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από τις τέσσερις βασικές ΚΝΜ. Οι χώρες με τον χαμηλότερο κίνδυνο για τους άνδρες ήταν η Ισλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Αντίθετα, οι άνδρες στην Κεντρική Ασία (Μογγολία, Καζακστάν) και στην Ανατολική Ευρώπη (Ρωσία, Λευκορωσία) ήταν μεταξύ των πιο πιθανών να πεθάνουν από τις τέσσερις βασικές παθήσεις πριν την ηλικία των 70 ετών. Για τις γυναίκες, μέρη της Υποσαχάριας Αφρικής (Σιέρα Λεόνε , Ακτή του Ελεφαντοστού, Γουιάνα, Αφγανιστάν, Υεμένη και Παπούα-Νέα Γουινέα) ήταν μεταξύ εκείνων με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τα τέσσερα βασικά μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι μόνο 35 χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες και μόνο 30 χώρες για τους άνδρες.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους του ΟΗΕ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα, καθώς και τη Βραζιλία, το Ιράν και ορισμένες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υψηλού κινδύνου. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία και η Κίνα δεν θα επιτύχουν τον στόχο και για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάσταση επιδεινώνεται σε 15 χώρες για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και 24 για τους άνδρες.

Ο καθηγητής Ezzati εξήγησε: “Η θεραπεία της υπέρτασης και ο έλεγχος της χρήσης καπνού και οινοπνεύματος από μόνα τους μπορούν να αποτρέψουν εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα NCDs. όσο το δυνατόν νωρίτερα ».

Η ομάδα επισημαίνει ότι τα ευρήματα περιορίζονται από τα διαθέσιμα δεδομένα, αναφέροντας σημαντικά κενά στην πληρότητα και την ακρίβεια των δεδομένων σε ορισμένες χώρες. Εξηγούν ότι η βελτίωση της καταγραφής του θανάτου στις χώρες μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here