Αρχική Επιστήμη Οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν… απώλεια όρασης έως και τύφλωση!

Οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν… απώλεια όρασης έως και τύφλωση!

0
ακοί επαφής
Διαφήμιση

Την εκδήλωση μιας σπάνιας, αλλά αποφευχθείσας μόλυνσης των ματιών που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης έως και… τύφλωση, έχει εντοπιστεί στους χρήστες φακών επαφής σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του UCL και του Moorfields Eye Hospital. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε τριπλάσια αύξηση της κερατίτιδας Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba) από το 2011 στη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Η μόλυνση των ματιών, από την επαναχρησιμοποίηση των φακών επαφής, είναι πιο πιθανό να έχουν προκληθεί από ένα αναποτελεσματικό διάλυμα φακών επαφής, και γενικά την  κακή υγιεινή των φακών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο British Journal of Ophthalmology.

Η κερατίτιδα Ακανθαμοιβάδα είναι μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί την οσφυϊκή και φλεγμονή της μπροστινής επιφάνειας του οφθαλμού, λόγω της μόλυνσης από τον Acanthamoeba, έναν μικροοργανισμό που σχηματίζει κύστες.

Οι πιο σοβαρά επηρεασμένοι ασθενείς (το ένα τέταρτο του συνόλου) έχουν λιγότερο από 25% όρασης ή γίνονται τυφλοί μετά από τη νόσο και αντιμετωπίζουν παρατεταμένη θεραπεία. Συνολικά το 25% των ατόμων που έχουν προσβληθεί απαιτούν μεταμόσχευση κερατοειδούς για να θεραπεύσουν την ασθένεια ή να αποκαταστήσουν την όραση.

Ο καθένας μπορεί να μολυνθεί, αλλά οι χρήστες των φακών επαφής αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο, λόγω ενός συνδυασμού αυξημένης ευαισθησίας σε λοίμωξη, για λόγους που δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως, λόγω της φθοράς του φακού επαφής και της μόλυνσης των φακών επαφής.

Οι ερευνητές διενήργησαν μελέτη σε άτομα που φορούν επαναχρησιμοποιήσιμους φακούς επαφής σε καθημερινή βάση (αν και η ασθένεια σχετίζεται επίσης με φακούς μιας χρήσης), συγκρίνοντας αυτούς που είχαν διαγνωστική κερατίτιδα Acanthamoeba σε όσους είχαν έρθει σε Moorfields A & E για οποιονδήποτε άλλο λόγο, από το 2011 έως το 2014.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερος μεταξύ των ατόμων με κακή υγιεινή των φακών επαφής, για ανθρώπους που δεν πλένουν σωστά και στεγνώνουν τα χέρια τους πριν χειριστούν τους φακούς τους και για άτομα που φορούσαν τις επαφές τους σε πισίνες ή υδρομασάζ. Το πλύσιμο προσώπου και το ντουζ με φακούς επαφής, ενδέχεται επίσης να είναι παράγοντες κινδύνου.

Το Acanthamoeba απαντάται συχνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι σε άλλες χώρες, πιθανώς λόγω υψηλότερων επιπέδων που υπάρχουν σε εγχώριες (σε αντίθεση με την κύρια) παροχή νερού, έτσι ώστε η μόλυνση των φακών επαφής από το νερό να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Διαφήμιση