Αρχική Καταστροφές Τα 7 μετεωρολογικά παράδοξα του φετινού καλοκαιριού

Τα 7 μετεωρολογικά παράδοξα του φετινού καλοκαιριού

0
καλοκαιριού

Αυξημένα μελτέμια τον Αύγουστο, πιο ζεστές θάλασσες στο Αιγαίο από ό,τι στο Ιόνιο, απουσία περιόδων πολύ υψηλών θερμοκρασιών, βροχές σε ύψη ρεκόρ και πολύ έντονη δραστηριότητα κεραυνών, είναι μερικά από τα παράδοξα που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, δίνονται εν συντομία τα 7 αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του  καλοκαιριού του 2018 (τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου), όσον αφορά στους ανέμους, στη θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας, στις βροχές και στους κεραυνούς.

Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο-πολύ αυξημένα τον Αύγουστο: Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο 8 ημέρες , ο μικρότερος αριθμός ημερών τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιθέτως ο Αύγουστος του 2018 ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων με 24 ημέρες.

Θερμότερες θάλασσες στο Αιγαίο: λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2.5°C από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς το Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 km/h στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 km/h στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου.  Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.

Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών: Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη το διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγος Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, το διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42.1 βαθμούς (η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβάσια στους 40.7 βαθμούς.

H θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 °C στην Αττική: Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά μετά το 2007 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας: Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ για την καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τον Ιούνιο τα 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, τα 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και τα 122 χιλιοστά στην Πεντέλη. Για τον Ιούλιο αξιοσημείωτα ήταν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στη Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Για τον Αύγουστο επίσης αξιοσημείωτα ήταν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά. Σημειώνουμε ότι η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.

Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο του 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

summer18

Πηγή: www.meteo.gr

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here