Αρχική Επιχειρείν Smartphone ανιχνεύει τα επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο νερό της βρύσης

Smartphone ανιχνεύει τα επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο νερό της βρύσης

0
Smartphone
Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας έναν απλό εκτυπωτή κι έναν φακό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα οικονομικό σύστημα για τα smartphone το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει το μόλυβδο στο νερό της βρύσης.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μόλυβδου στο πόσιμο νερό του Μίτσιγκαν, επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που θέτει το μέταλλο για την υγεία. Το σύστημα βασίζεται στην προηγούμενη εργασία του Wei-Chuan Shih, αναπληρωτή καθηγητή ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών, καθώς και μελών του εργαστηρίου του.

Η τελευταία ανακάλυψη, που περιγράφεται στο περιοδικό Analytical Chemistry, συνδυάζει τη νανοχρωματομετρία με μικροσκοπία σκοτεινού πεδίου, ενσωματωμένη στην πλατφόρμα μικροσκοπίου smartphone, για να ανιχνεύσει τα επίπεδα μολύβδου κάτω από το όριο ασφαλείας που ορίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

“Η νανοχρωματομετρία Smartphone είναι γρήγορη, χαμηλού κόστους και έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει σε μεμονωμένους πολίτες να εξετάζουν την περιεκτικότητα στο πόσιμο νερό”, ανέφεραν οι ερευνητές.

63 researchersc

Ακόμη και μικρές ποσότητες μολύβδου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε νευρολογικές παθήσεις.

Τα πρότυπα της EPA απαιτούν επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό να είναι κάτω από 15 μέρη ανά δισεκατομμύριο και ο Shih δήλωσε ότι τα διαθέσιμα κιτ δοκιμών για τους καταναλωτές δεν είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να ανιχνεύουν με ακρίβεια το μόλυβδο σε αυτό το επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ένα φθηνό smartphone εξοπλισμένο με έναν εκτυπωτή inkjet και χρησιμοποιώντας τη λειτουργία απεικόνισης σε σκοτεινό πεδίο, οι ερευνητές κατάφεραν να παράγουν ένα σύστημα το οποίο είναι τόσο φορητό και εύκολο στη χρήση, όσο και ικανό να ανιχνεύει συγκεντρώσεις μολύβδου σε 5 μέρη ανά δισεκατομμύριο στο νερό της βρύσης.

Η κατασκευή της πλατφόρμας μικροεπεξεργασίας smartphone για τη δημιουργία ενός χρήσιμου καταναλωτικού προϊόντος ήταν το κλειδί, δήλωσε ο Shih. «Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα ήταν χρήσιμο από την άποψη της ανίχνευσης του μολύβδου στα πρότυπα της EPA», σημείωσε.

Διαφήμιση