Αρχική Επιστήμη Ερευνητές βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν τη μετάσταση του καρκίνου

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν τη μετάσταση του καρκίνου

0
μετάσταση του καρκίνου
Διαφήμιση

Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Maurizio Pellecchia στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, ανακάλυψε έναν τρόπο για το φάρμακο paclitaxel χημειοθεραπείας να στοχεύει τα μεταναστευτικά ή κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη μεταστάσεων όγκου.

Η ομάδα ήταν επιτυχής στη διοχέτευση του φαρμάκου στο 123Β9, έναν παράγοντα που επινόησε για να στοχεύσει σε ένα ογκογόνο που ονομάζεται EphA2 (υποδοχέας 2 τύπου ephrin). Το EphA2 εξαπλώνει τον καρκίνο επιτρέποντας στα κακοήθη κύτταρα να μεταναστεύσουν από τον πρωτογενή όγκο στην κυκλοφορία και τελικά να προσκολληθούν σε άλλους ιστούς.

“Αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το 123Β9 δεσμεύεται με τον στόχο του παρέμεινε ασαφής, γεγονός που παρεμπόδιζε το σχεδιασμό ακόμα πιο ισχυρών και αποτελεσματικών παραγόντων”, ανέφερε o Pellecchia.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα απέκτησε πρώτα έναν νέο και πιο αποτελεσματικό παράγοντα στόχευσης EphA2 και στη συνέχεια σε συνεργασία με τον Jikui Song, αναπληρωτή καθηγητή βιοχημείας στο UCR, καθόρισε την τρισδιάστατη δομή αυτού του παράγοντα σε σύμπλεγμα με το την περιοχή του υποδοχέα, επιτρέποντας έτσι στην ομάδα να δει ακριβώς πώς αλληλεπιδρά ο «πράκτοράς» τους με το EphA2. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να παράγει περαιτέρω νέους πράκτορες πολύ πιο ισχυρούς από 123B9.

“Οι δομικές μελέτες μας έδωσαν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το πώς οι παράγοντες μας αλληλεπιδρούν με το EphA2 σε ατομικό επίπεδο”, δήλωσε ο Pellecchia, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στη Σχολή Ιατρικής του UCR, ο οποίος κρατά την έδρα του Daniel Hays στο Cancer Research. “Έτσι μπορούσαμε να τροποποιήσουμε εκτενώς το 123Β9, το οποίο οδήγησε σε διάφορους ενδιάμεσους παράγοντες και τελικά στους νέους, ισχυρούς και εκλεκτικούς παράγοντες 135Η11 και 135Η12.”

Τα αποτελέσματα της μελέτης εμφανίζονται στην ACS Chemical Biology.

Η ομάδα της Pellecchia έδειξε πριν από μερικούς μήνες ότι ο προκαταρκτικός παράγοντας 123Β9 λειτουργεί καλύτερα ως δούρειος ίππος όταν συζευγνύεται χημικά με χημειοθεραπεία, ιδίως με τη μεταφορά πακλιταξέλης σε EphA2 που εκφράζεται σε καρκινικά κύτταρα, τελικά σκοτώνει τα κύτταρα και μειώνει τη μετάσταση.

Τα μόρια 135H11 και 135H12, από την άλλη πλευρά, είναι ικανά να μπλοκάρουν αποτελεσματικά την EphA2 – είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρά από το 123Β9 – και προσφέρουν άμεσες θεραπευτικές εφαρμογές ακόμη και χωρίς τη σύζευξη φαρμάκων.

«Όταν συνδέονται με το EphA2, προκαλούν εσωτερίκευση και υποβάθμιση του υποδοχέα μέσα στο κύτταρο, εμποδίζοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να μετασταθούν».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα 135H11 / H12 σε παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα και διαπίστωσε ότι αυτές εμφανίζουν αξιοσημείωτες ιδιότητες κατά της μετανάστευσης / εισβολής, επιβεβαιώνοντας την κεντρική υπόθεση της Pellecchia ότι τέτοιοι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νέα και αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για τη θεραπεία των μεταστάσεων του καρκίνου.

“Ακόμη και με αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις 135Η11 / Η12, καταφέραμε να εξαλείψουμε την EphA2 στις κυτταρικές γραμμές του παγκρέατος”, ανέφερε η Pellecchia. “Οι περισσότεροι συμπαγείς όγκοι απαιτούν EphA2, έτσι ώστε αυτοί οι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα για εφαρμογές πέρα ​​από τον καρκίνο του παγκρέατος, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού, καθώς και το μελάνωμα”.

Το Γραφείο Τεχνολογικής Εμπορίας της UCR έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία.

Διαφήμιση