Αρχική Ενέργεια Δρομολογούνται σημαντικά έργα σε Ενέργεια, Διαμετακόμιση, Ναυπηγοεπισκευή

Δρομολογούνται σημαντικά έργα σε Ενέργεια, Διαμετακόμιση, Ναυπηγοεπισκευή

0
fysiko aerio

Σειρά σημαντικά έργα στην Ενέργεια δρομολογούνται με επίκεντρο την Ελλάδα, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, αρμόδιων υπουργών και Αμερικανών παραγόντων στη ΔΕΘ. Κωδικοποιημένα:

TAP και IGB

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα έργα που ιεραρχούν οι ΗΠΑ, όπως οι αγωγοί TAP και IGB, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.ά., ως έργα «εμβληματικής» σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, όπως είπε.

Αντίστοιχες ήταν οι επισημάνσεις στους χαιρετισμούς του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», αλλά και στο Southeast Europe Energy Forum, το οποίο διοργάνωσε την Παρασκευή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ελληνική «δεξαμενή σκέψης» για την «ενεργειακή οικονομία» (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

O EastMed

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του φόρουμ πραγματοποιήθηκε και πενταμερής συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργο Σταθάκη, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, της Βουλγαρίας, Τεμενούτσκα Πέτκοβα, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Αντιτς, και τον υφυπουργό των ΗΠΑ Μ. Μενέζες, με περιεχόμενο – σύμφωνα με δημοσιεύματα – και το ζήτημα της «εναλλακτικής όδευσης» του αγωγού «EastMed» μέσω Σερβίας.

H Αλεξανδρούπολη

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία υποπαραχώρησης λειτουργιών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που «έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κρίσιμη από την άποψη της επικοινωνίας και δίνει τη δυνατότητα μετά από τη δημιουργία και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς να παρακάμπτεται ο Βόσπορος και να επιταχύνεται η δυνατότητα διακίνησης του εμπορίου αλλά και των επιβατών. Αρα το λιμάνι αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία».

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης κρατών της Βαλκανικής, λέγοντας ότι πρόκειται για έργο που «αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας (…) εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, εξυπηρετεί την προοπτική η χώρα μας να είναι μια χώρα – ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων (…) για τα μεγάλα αυτά project της διασυνδεσιμότητας, οδικής ή σιδηροδρομικής, δείχνουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτές από τρίτες χώρες έξω από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Κίνα».

Η Ζώνη του Πειραιά

Ταυτόχρονα, σε ένα κλάδο άμεσα συνδεόμενο με τη Διαμετακόμισση, τη Ναυπηγοεπισκευή, πρόταση εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διατύπωσε επίσημα προς την ελληνική κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων «ΟΝΕΧ Shipyards».

Την πρόταση εξαγοράς έκανε το πρωί του Σαββάτου στη ΔΕΘ ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Π. Ξενοκώστας, στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα.

Οπως διευκρίνισε μάλιστα ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για το εμπορικό όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Την είδηση έσπευσε να χαιρετίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε σχετική διαδικτυακή ανάρτησή του αναφέρει ότι είναι «θαυμάσιο να βλέπουμε μια ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης».

Να σημειωθεί ότι στον έλεγχο της ΟΝΕΧ έχουν περάσει ήδη τα Ναυπηγεία Σύρου, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο για σχέδια μετατροπής του νησιού σε «μικρογραφία της Σούδας», ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για την πρόταση εξαγοράς των δύο ναυπηγείων, το οποίο αναδημοσίευσε στον διαδικτυακό λογαριασμό του ο Αμερικανός πρέσβης, κάνει λόγο για πληροφορίες για επικείμενο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών.

Στα διαδικαστικά της υπόθεσης, η πρόταση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας «εξυγίανσης», με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here