Αρχική Επιστήμη Η ατμοσφαιρική ρύπανση… χαζεύει τους ανθρώπους!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση… χαζεύει τους ανθρώπους!

0
ρύπανση - θάνατοι
Διαφήμιση

Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ της σημαντικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γνωσιακής παρακμής στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιμετωπίζουν την υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στις αστικά περιοχές με έντονη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, μελετήθηκαν πάνω από 25.000 άνθρωποι από 162 διαφορετικές επαρχίες στην Κίνα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και καλούν την Κίνα να μεταρρυθμίσει τις πολιτικές της για τη ρύπανση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ.

Πώς όμως οι ερευνητές συνδέουν τη ρύπανση με τη γνωστική παρακμή; Οι επιστήμονες διενήργησαν λεκτικές και μαθηματικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα το 2010 και πάλι το 2014. Τα δεδομένα από τις εξετάσεις στη συνέχεια συγκρίθηκαν μεταξύ παλαιότερων ετών και η ομάδα συνέδεσε αυτές τις αλλαγές με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρουσίαζαν χειρότερα αποτελέσματα στις δοκιμές, γεγονός που οδήγησε την ομάδα να πιστεύει ότι η ρύπανση έχει μεγαλύτερη επίδραση στους εγκεφάλους καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι άτομα με μικρή εκπαίδευση επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ρύπανση, πιθανώς επειδή εργάζονται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους.

Αν και οι ερευνητές ήταν σίγουροι για τη σύνδεση της ρύπανσης και της γνωσιακής παρακμής, δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει. Ο Xi Chen, καθηγητής της πολιτικής υγείας στο Yale, πιστεύει ότι η ρύπανση θα μπορούσε να βλάψει τη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, μια περιοχή που ελέγχει την επικοινωνία μέσα σε αυτό το σημαντικό όργανο.

Ο James Hendrix, επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιστημονικής Πρωτοβουλίας της Ένωσης Αλτσχάιμερ, διαφωνεί. Ο Hendrix δεν πιστεύει ότι οι ερευνητές έχουν οποιαδήποτε ένδειξη που να δείχνει ότι η ρύπανση είναι επιζήμια για την λευκή ύλη. Υποστηρίζει επίσης ότι η συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη γνωστική φθορά είναι δύσκολη, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σαφές ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας και τον πλανήτη μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο National Academy of Sciences

Διαφήμιση