Αρχική Ενέργεια Αγωγός EastMed: «Επεσαν» οι υπογραφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου

Αγωγός EastMed: «Επεσαν» οι υπογραφές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου

0
e 3 thumb large
Διαφήμιση

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας – με ό,τι αυτό σημαίνει απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας – εξέφρασε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, Αν Μπουρνοβίλ, στην τελετή υπογραφής της δεύτερης και τελευταίας διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο αγωγός  βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένων μελετών και σε αυτή τη φάση προκρίνεται να μεταφέρει αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο, και από εκεί, στη μορφή υγροποιημένου φυσικού αέριου, με πλοία, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Μόλα. Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί «ορόσημο» για τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και πως αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

Στα επόμενα βήματα, εντός των επόμενων 30 ημερών θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών.

Οπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ  Κύπρου και Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο τελικό στάδιο, μέσω διοχέτευσης αερίου από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της, και ταυτόχρονα ισχυροποιώντας γεωπολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Διαφήμιση