Αρχική Καταστροφές SOS: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των εντόμων που τρώνε τις...

SOS: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των εντόμων που τρώνε τις καλλιέργειες

0
καλλιέργειες
Διαφήμιση

Οι απώλειες καλλιεργειών για κρίσιμους τομείς τροφίμων θα αυξηθούν σημαντικά καθώς το κλίμα θερμαίνεται, διότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αυξάνουν τον ρυθμό και την αύξηση του πληθυσμού των παράσιτων εντόμων, προκύπτει από νέα έρευνα.

“Η αλλαγή του κλίματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες”, δήλωσε ο Scott Merrill του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε  στο Science . “Θα δούμε αύξηση της πίεσης των παρασίτων με την κλιματική αλλαγή”.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς τα παράσιτα των εντόμων που προσβάλλουν τρεις βασικές καλλιέργειες – ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι – θα ανταποκρίνονταν κάτω από διάφορα κλιματικά σενάρια. Διαπίστωσαν ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα οδηγούσαν σε αύξηση της απώλειας καλλιεργειών από έντομα, ειδικά σε εύκρατες περιοχές. Οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 έως 25% ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας!

Μόνο μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει ως αποτέλεσμα συνολικές απώλειες καλλιεργειών περίπου 213 εκατομμυρίων τόνων για τοις τρεις καλλιέργειες, λένε οι ερευνητές.

Οι απώλειες θα προέλθουν από την αύξηση του μεταβολισμού των εντόμων και από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των πληθυσμών των εντόμων. Η σχέση με το μεταβολισμό είναι απλή. “Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, ο μεταβολισμός των εντόμων αυξάνεται και πρέπει να τρώνε περισσότερο”, δήλωσε ο Merrill, ερευνητής στο Τμήμα Φυτοπροστασίας και Γεωπονίας του Ινστιτούτου Gund. “Αυτό δεν είναι καλό για τις καλλιέργειες.”

Ωστόσο, η σύνδεση με την αύξηση του πληθυσμού είναι πιο περίπλοκη. Τα έντομα έχουν τη βέλτιστη θερμοκρασία όπου ο πληθυσμός τους μεγαλώνει καλύτερα. Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστή, ο πληθυσμός θα αναπτυχθεί πιο αργά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες στις εύκρατες περιοχές, αλλά λιγότερο σοβαρές στις τροπικές περιοχές.

“Οι ήπιες περιοχές δεν βρίσκονται σε αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία, οπότε αν η θερμοκρασία αυξηθεί εκεί, οι πληθυσμοί θα αυξηθούν ταχύτερα”, δήλωσε ο Merrill, οικολόγος που μελετά τις αλληλεπιδράσεις φυτών-καλλιεργειών. “Όμως, τα έντομα στις τροπικές περιοχές είναι ήδη κοντά στη βέλτιστη θερμοκρασία τους, οπότε οι πληθυσμοί θα αυξηθούν πιο αργά.

Οι βασικές καλλιέργειες 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σιτάρι, που συνήθως αναπτύσσεται σε ψυχρά κλίματα, θα υποφέρει περισσότερο, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο μεταβολισμό των εντόμων, καθώς και σε αυξημένους πληθυσμούς επιβλαβών οργανισμών.

Η Γαλλία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παράγουν τον μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αραβοσίτου, συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις απώλειες των καλλιεργειών από τα έντομα. Η Γαλλία και η Κίνα, ως μεγάλοι παραγωγοί σίτου και ρυζιού, αντίστοιχα, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις στις απώλειες των καλλιεργειών αυτών.

Οι αυξημένες απώλειες των καλλιεργειών θα οδηγήσουν σε αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ιδίως σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου όπου είναι ήδη εκτεταμένες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι μέλισσες εθίζονται από τα φυτοφάρμακα όπως οι καπνιστές με τη νικοτίνη!
Επόμενο άρθροΣεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Καρδίτσα ταρακούνησε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο!