Αρχική Καταστροφές Σοκ! Ο πλανήτης βρίσκεται 1 με 2 βαθμούς «απόσταση» για να μετατραπεί...

Σοκ! Ο πλανήτης βρίσκεται 1 με 2 βαθμούς «απόσταση» για να μετατραπεί σε «θερμοκήπιο»

0
Untitled
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο πλανήτης βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο σημείο να μετατραπεί ολόκληρος σε «θερμοκήπιο» που σημαίνει νομοτελειακά την καταστροφή της ανθρωπότητας!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα είναι 7 έως 9 βαθμούς Φαρενάιτ (4-5 βαθμούς Κελσίου) υψηλότερες από τις προϊστορικές θερμοκρασίες και τα επίπεδα της θάλασσας, θα είναι 33 έως 200 πόδια (10 έως 60 μέτρα) υψηλότερη από σήμερα, αναφέρει ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στο άρθρο, μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια κατώτατη θερμοκρασία πάνω από την οποία τα φυσικά συστήματα ανάδρασης που κρατούν τη Γη δροσερά θα διαλυθούν.

Σε αυτό το σημείο, ένας καταρράκτης κλιματικών γεγονότων θα ωθήσει τον πλανήτη σε μια «θερμοκήπια» κατάσταση. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό το κατώφλι, είπαν ότι θα μπορούσε να είναι όσο 2 βαθμοί Κελσίου (περίπου 4 βαθμοί Φαρενάιτ) από την υπερθέρμανση πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Το όριο των δυο βαθμών για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Συμφωνία των Παρισίων, τη συμφωνία ορόσημο 2016 που υπογράφηκε από 179 χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για να διατηρήσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από τους 1,5 βαθμούς C πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας αυτού του αιώνα.

«Αυτό το έγγραφο δίνει πολύ ισχυρή επιστημονική υποστήριξη … ότι πρέπει να αποφύγουμε να φτάσουμε πολύ κοντά ή ακόμη και να φθάσουμε σε 2 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο Johan Rockström, διευθυντής του κέντρου αντοχής της Στοκχόλμης και καθηγητής συστημάτων ύδρευσης και παγκόσμιας αειφορίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

KLIMATIKH ALLAGH

Αλλαγή του ρυθμού της Γης

Η Γη εξέρχεται από μια εποχή παγετώνων κάθε 100.000 χρόνια περίπου. Ο πλανήτης έφυγε από την τελευταία εποχή των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε ένα διακλαδικό κύκλωμα που ονομάζεται ολόκαινος εποχή (μία γεωλογική εποχή στην ιστορία της Γης, η πλέον πρόσφατη και μπορεί να θεωρηθεί ως μία μεσοπαγετώδης περίοδος. Η ονομασία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ὅλος και καινός (= νέος), και σημαίνει «εντελώς πρόσφατη», «ολοκαίνουργια»).

Σε αυτόν τον κύκλο, η Γη έχει φυσικά συστήματα που βοηθούν να διατηρηθεί δροσερό, ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερμότερων διακλαδικών περιόδων.

Αλλά πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι λόγω της τεράστιας επίδρασης των ανθρώπων στο κλίμα και το περιβάλλον, η σημερινή γεωλογική εποχή θα πρέπει να ονομαστεί Anthropocene (από ανθρωπογενείς, που σημαίνει ότι προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα). Οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν τόσο ζεστές όσο η μέγιστη ιστορική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός διακλαδικού κύκλου, ανέφερε ο Rockström.

Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν αμείωτα, ο πλανήτης θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον κύκλο των παγετώνων-διακλαδώσεων και να βρεθεί σε μια νέα εποχή της «γης του θερμοκηπίου».

Σήμερα, εκπέμπουμε 40 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, ανέφερε ο Rockström. Αλλά περίπου οι μισές από αυτές τις εκπομπές απορροφώνται και αποθηκεύονται από τους ωκεανούς, τα δέντρα και το έδαφος, είπε.

Ωστόσο, βλέπουμε τώρα σημάδια ότι πιέζουμε υπερβολικά το σύστημα – κόβουμε πάρα πολλά δέντρα, υποβαθμίζουμε το πάρα πολύ έδαφος, βγάζουμε πολύ γλυκό νερό και αντλούμε υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Rockström.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι αν φθάσουμε σε ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας, ορισμένες από αυτές τις φυσικές διαδικασίες θα αντιστραφούν και ο πλανήτης «θα γίνει αυτοθερμαντήρας», ανέφερε ο Rockström. Αυτό σημαίνει ότι τα δάση, το έδαφος και το νερό θα απελευθερώσουν τον άνθρακα που αποθηκεύουν.

«Τη στιγμή που ο πλανήτης γίνεται πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μαζί με εμάς τους ανθρώπους, τότε όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα πράγματα θα επιταχυνθούν πολύ γρήγορα σε λάθος κατεύθυνση», είπε.

methanio simera erevna

Πολλά σημεία ανατροπής

Στο έγγραφο προβλέψεών τους, ο Rockström και η ομάδα του επιβεβαίωσαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με διάφορες φυσικές διαδικασίες ανατροφοδότησης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να χρησιμεύσουν ως «στοιχεία ανατροπής».

Η φύση έχει μηχανισμούς ανάδρασης, όπως η ικανότητα του τροπικού δάσους να δημιουργήσει τη δική του υγρασία και βροχή, που διατηρούν τα οικοσυστήματα σε ισορροπία. Αν όμως το τροπικό δάσος υποστεί αυξανόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και αποδάσωση, ο μηχανισμός καθυστερεί βραδέως, ανέφερε ο Rockström.

«Όταν διασχίζει ένα σημείο ανατροπής, ο μηχανισμός ανάδρασης αλλάζει κατεύθυνση», δήλωσε ο Rockström και τα μορφολογικά στοιχεία του τροπικού δάσους γίνονται από έναν παραγωγό υγρασίας σε έναν αυτόνομο στεγνωτήρα. Τελικά, το τροπικό δάσος μετατρέπεται σε σαβάνα και, κατά τη διαδικασία, απελευθερώνει άνθρακα, είπε.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να γίνει μέρος ενός ντόμινου που θα επηρέαζε άλλες διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, όπως η κυκλοφορία των ωκεανών και τις κινήσεις του Ελ Νίνο. Άλλα σημεία αιχμής είναι η μείωση του παγετού, η απώλεια του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής και η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων .

Ο πρώτος μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι η διακοπή των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, δήλωσε ο Rockström.

Οι προβλέψεις δημοσιεύθηκαν στο Live Science .

Διαφήμιση