Αρχική Καταστροφές Κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

0
Διαφήμιση

Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε ότι πρόκειται για ενιαίο, αναβαθμισμένο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τοποθετηθεί διοικητής που θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας.

«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», πρόσθεσε κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Χαρακτηριστικά αυτή της νέας δομής, όπως εξήγησε, είναι τα εξής:

Ενιαίος φορέας για την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων

Αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων και λειτουργικών μοντέλων διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, προσαρμοσμένα στα ελληνικά μεγέθη και δεδομένα

Η νέα υπηρεσία θα υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών και ως επικεφαλής θα τεθεί ένα πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιστημονικής επάρκειας. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία επιλογής του θα είναι αξιοκρατική και διαφανής.

Επίσης, θα ιδρυθεί ένα μόνιμο επιστημονικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά στη νέα υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα συμμετέχουν αναλυτικά: Δημόκριτος, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και άλλα.

Στον νέο φορέα θα συμμετέχουν η πυροσβεστική υπηρεσία, το λιμενικό σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κ.α.

Για τη χρηματοδότηση της νέας υπηρεσίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δέσμευση ενός ποσού των 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις οικιστικές αυθαιρεσίες, απευθύνοντας έκκληση συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε «να μπει τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Διαφήμιση