Αρχική Επιχειρείν Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 «Voluntary Action»

Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 «Voluntary Action»

0
Εθελοντισμού
Διαφήμιση

Η άμεση επικοινωνία μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους, η επιβράβευση των εθελοντών, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών, ήταν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν στις εργασίες του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 «Voluntary Action», που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το Skywalker.gr.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15  Ιουλίου 2018 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με αρκετούς επισκέπτες, που προσήλθαν για να παρευρεθούν στην έκθεση των ΜΚΟ, στις συνεδριακές παρουσιάσεις, στα workshops, στα διάφορα δρώμενα, όπως πολυθεματικές δράσεις για παιδιά, face painting, διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια, ζωοφιλικές ενημερώσεις, παιχνίδια μυθοπλασίας, ζωγραφική για αδέσποτους σκύλους και γάτες, σύντομη νευροαναδραστική αξιολόγηση, βιωματική δραστηριότητα με θέμα την εμπορία ανθρώπων, το θεατρικό έργο «Πετρόσουπα», Εθελοντική Διακονία Ασθενών «Δώσε Αγάπη… Πάρε Χαρά!», Mundialito 2018, μια δράση στο πνεύμα του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018, και στις συναυλίες με τον dj Tolis Dytikos Peirasmos και τους Αλχημιστές.

H αξία του εθελοντισμού, τα ηθικά οφέλη του, οι πτυχές, οι προοπτικές, οι διαστάσεις και οι προεκτάσεις του τονίστηκαν στο συνέδριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΝΤΑΝΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 και τόνισε: «Μπορεί να μην καταφέραμε να γεμίσουμε την αίθουσα με κορμιά, αλλά θα τη γεμίσουμε με προβληματισμό, ιδέες και προτάσεις. Ελπίζω να έχουμε για άλλη μια χρονιά μια εξίσου δημιουργική συνάντηση».

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ

Η κα Ιωάννα Παπαγγελή, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Skywalker.gr, παρουσίασε τον σκοπό του Voluntary Action 2018, που για άλλη μία φορά ήταν η σύγκλιση του οικοσυστήματος του εθελοντισμού και η ανάδειξη της παραγωγής κοινωνικών αγαθών στην Ελλάδα της κρίσης, στο καλωσόρισμα του συνεδρίου, που φιλοξένησε και τις δύο ημέρες δύο ομιλίες και πέντε διαφορετικά πάνελ με αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Το Σάββατο 14 Ιουλίου στην πρώτη ομιλία η κα Κατερίνα Κατσούλη, CSR & Sustainability Director, Grant Thornton, παρουσίασε τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που πραγματοποιούν και τόνισε την αξία του εθελοντισμού.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΝΕ

Στη δεύτερη ομιλία του Σαββάτου με θέμα «Πηγές χρηματοδότησης από ιδρύματα» η κα Μαρία Τσενέ, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων, Ίδρυμα Μποδοσάκη, επισήμανε ότι το ανώτερο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 20.000 € και ο κάθε οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αιτείται χρηματοδότηση πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 χρόνια λειτουργίας και ενεργής δραστηριότητας.

Παρουσίασε την αίτηση για δωρεά που υποβάλλεται για την επιχορήγηση  και οδηγίες για τη συμπλήρωσή της. Η καινοτομία στο έργο του οργανισμού, τόνισε, κρίνεται θετικά. Επιπλέον η ύπαρξη συνεργειών και η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων είναι πολύ σημαντικά.

14.07 NGO's

Στη θεματική ενότητα «NGO’s hubs – Κοινωνικές συμπράξεις» με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο στα «Αγρονέα», συμμετείχαν οι ομιλητές: Τάσσος Σμετόπουλος, Συντονιστής, Ιδρυτικό Μέλος, Steps, One Stop Project, Ελένη Φραγκάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα Ιδρύματος Λαμπράκη, Μέλος Ομάδας Διαχείρισης Έργου του «Νοιάζομαι & Δρω», Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Υπεύθυνη Έργου γραμμής ψυχολογικής στήριξης «Δίπλα Σου» 11528 για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς, Βάλια Πατατανέ, Ψυχολόγος, σύλλογος «Νοσηλεία», πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ». Οι ομιλητές παρουσίασαν τα προγράμματά τους, που είναι αποτέλεσμα συνέργειας πολλών φορέων με σκοπό τη μέγιστη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.

Επιπλέον υποστήριξαν ότι:

  • Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί εργασία χωρίς ανταμοιβή, αλλά προσφορά.
  • Το αξιακό περιβάλλον του ατόμου αποτελεί πηγή του εθελοντισμού και όχι η ανάγκη αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
  • Οι εθελοντές δεν πρέπει να καλύπτουν οργανικές θέσεις του οργανισμού, αλλά να λειτουργούν επικουρικά.

14.07 Panel II

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Σκιαγραφώντας το προφίλ του εθελοντή» οι εισηγητές: Νέλλη Μπέλκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικός, Μέντορας, τέως Πρόεδρος του εθελοντικού ομίλου Inner Wheel Ηλιούπολης, Γεώργιος Καραδάκης, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής του συλλόγου «Φροντίδα», Εύα Καρρά, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης Ευάλωτου Πληθυσμού, Α21, Βασίλης Κομπογιάννης, τμήμα Εθελοντών, Praksis, αποτύπωσαν τα χαρακτηριστικά του εθελοντή, μίλησαν για τα οφέλη του εθελοντισμού και συνοψίζοντας αναφέρθηκαν στα εξής:

O εθελοντής είναι ο άνθρωπος που νοιάζεται για τα κοινά, έχει περίσσευμα αγάπης για τους συνανθρώπους του και προσφέρει την ενέργειά του εκεί που χρειάζεται.

Τα κίνητρα του εθελοντισμού είναι η πραγματική θέληση για προσφορά, η προσωπική εξέλιξη, η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, καθώς και η γόνιμη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Ο εθελοντής είναι αυτός που συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη με την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου.
Ένα από τα βασικά οφέλη του εθελοντισμού είναι ότι περιορίζει το άγχος με αποτέλεσμα  να ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής.

15.07 Panel III

Την Kυριακή 15 Ιουλίου στη θεματική ενότητα «NGOs to NGOs» συμμετείχαν οι ομιλητές: Θανάσης Βράτιμος, Υπεύθυνος Στρατηγικής & Λειτουργίας (Strategy & Operations Coordinator), GIVMED, Ράνια Ελ Αμπάσυ, Project Manager, Social Dynamo, Κατερίνα Καίσαρη, Assistant Project Manager, HIGGS, Βασίλης Σαλαπάτας, Συνιδρυτής, SciFY, οι οποίοι παρουσίασαν τους οργανισμούς που εκπροσωπούν και τα αποτελέσματά τους.

Επιπλέον αναδείχθηκε ο βασικός στόχος τους, που είναι η υποστήριξη του οικοσυστήματος του εθελοντισμού ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητάς τους τόσο μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και μέσω της συμβουλευτικής, της δικτύωσης και της υλικοτεχνικής υποστήριξης για όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Οι εισηγητές του πάνελ «Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού ενός μη κυβερνητικού οργανισμού»: Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια του οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους», Χριστίνα Νομικού, Πρόεδρος, Ιδρυτικό Μέλος, «Άγγιγμα Ζωής», Κική Σακελλαρίου, Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τόνισαν ότι:

  • Πραγματοποιούν σεμινάρια εκπαίδευσης, συμβουλευτική, life coaching των εθελοντών με στόχο την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών.
  • Οι τακτικές συναντήσεις των ομάδων των εθελοντών και το brain storming βοηθούν στην εύρυθμη δραστηριότητα του οργανισμού.
  • Οι οργανισμοί οι ίδιοι μέσω των εθελοντών τους εξελίσσονται, μαθαίνουν και γίνονται καλύτεροι.

Στο πάνελ «Εξέλιξη του εθελοντισμού διεθνώς, διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου ΜΚΟ» οι εισηγητές: Δάφνη Φανερωμένου, Πρόεδρος, AIESEC Ελλάδος, Φώτης Σπυρόπουλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Equal Society, Ιάσονας Δράσσας, Συντονιστής Εθελοντών, Greenpeace, αναφέρθηκαν στη δομή και στις ομάδες υλοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δραστηριότητας των οργανισμών πραγματοποιούνται διεθνείς συναντήσεις, εκστρατείες, εκδηλώσεις και αξιοποιούνται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες επικοινωνίας, καθώς και τα social media. Οι ομιλητές εστίασαν:

  • Στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας που βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού.
  • Στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών, που προάγει τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Στην μη αναγκαιότητα ύπαρξης συντονιστικού οργάνου διότι δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το ποιος ασκεί τον έλεγχο και με ποια κριτήρια.

Οι συνεδριακές παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action» σε μια τελετή γεμάτη αγάπη και προσφορά.

Σκοπός των Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων «Voluntary Action», που διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά από το Skywalker.gr, είναι να τιμηθούν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν αυθόρμητα ένα κομμάτι του εαυτού τους στην κοινωνία ώστε να φτιάξουν ένα ομορφότερο μέλλον για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

awards

Τιμητικές διακρίσεις

Skywalker – Προσφορά στον Εθελοντισμό
Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Ευαισθητοποίηση για τον Εθελοντισμό
Νοιάζομαι & Δρω

Διαχείριση Εθελοντών
Let’s do it, Greece

Καινοτόμο Πρόγραμμα
Το στεγαστικό πρόγραμμα της ΧΕΝ Ελλάδος

 Βραβεία

1. Κατηγορία «ΑΜΕΑ»

Επιβραβεύεται ο οργανισμός που ενεργεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους και διασφαλίζοντας την ισότιμη μεταχείρισή τους εντός του κοινωνικού συνόλου.

Αργυρό βραβείο: Inner Wheel Greece

Αργυρό βραβείο: Δώσε Ζωή

2. Κατηγορία «Εκπαίδευση»

Αναγνωρίζεται το έργο των οργανισμών που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες για τον προσδιορισμό, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση μαθησιακών κενών και προβλημάτων ανηλίκων και ενηλίκων ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνικότητα, αναδεικνύοντας την αξία της μάθησης υπεράνω εκχρηματισμένων σχέσεων.

Αργυρό βραβείο: Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής

Αργυρό βραβείο: Ανοικτή Βιβλιοθήκη Openbook

Αργυρό βραβείο: Equal Society

Αργυρό βραβείο: Social Dynamo

Χάλκινο βραβείο: QLS – Quality in Language Services

Χάλκινο βραβείο: Hellenic Youth Participation

Χάλκινο βραβείο: ΠΕΣΕΙΨΥ «Θεραπεύω»

Χάλκινο βραβείο: Επανεκκίνησις

Χάλκινο βραβείο: RSF Hellas – Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης

Χάλκινο βραβείο: ΖωΕΣ – Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων & Οργανισμών

Χάλκινο βραβείο: Citycampus.gr

3. Κατηγορία «Ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες»

Απονέμεται στον οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, στοχεύοντας στην ισότιμη αντιμετώπισή τους εντός της κοινωνίας και στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξή τους.

Χρυσό βραβείο: Πύλη Ελευθερίας – Freedom Gate Greece

4. Κατηγορία «Παιδί & Οικογένεια»

Αξιολογείται η αποτελεσματική δράση των οργανισμών που προάγουν την αξία της οικογένειας, προστατεύουν ευάλωτες οικογένειες, αγέννητα παιδιά, παιδιά, γονείς, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και υποστηρίζουν την υιοθεσία, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

Αργυρό βραβείο: Γέφυρα Ζωής

Χάλκινο βραβείο: Άρτος & Αγάπη

Χάλκινο βραβείο: Asxolisou.gr

5. Κατηγορία «Οικονομία – Κοινωνία»

Προαγωγή και ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της κοινοτικής ανάπτυξης, της ήπιας και ηθικής επιχειρηματικότητας, της εθελοντικής παραγωγής κοινωνικών αγαθών.

Αργυρό βραβείο: Ομάδα εθελοντών «Alex»
Χάλκινο βραβείο: Mindspace

6. Κατηγορία «Υγεία  & Πρόνοια»

Αναγνωρίζεται η συνεισφορά στην προάσπιση της υγείας ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσω της πρόληψης και της περίθαλψης.

Αργυρό βραβείο: Κέντρο Ζωής
Αργυρό βραβείο: Σύλλογος «Νοσηλεία»
Αργυρό βραβείο: Άγγιγμα Ζωής
Αργυρό βραβείο: ΑΜΚΕ «Αλυσίδα Ελπίδας»

7. Κατηγορία «Πρόσφυγες – Μετανάστες»

Απονέμεται σε οργανισμούς που προσέφεραν υπηρεσίες υποδοχής, προώθησης, πρόνοιας και περίθαλψης σε πρόσφυγες και μετανάστες υπό το πρίσμα του ανθρωπισμού.

Αργυρό βραβείο: «Έλιξ» Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας

Χάλκινο βραβείο: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

8. Κατηγορία «Τέχνες – Πολιτισμός – Αθλητισμός»

Επιβραβεύονται οι οργανισμοί των οποίων οι δράσεις προάγουν τον πολιτισμό και συμβάλλουν στην ανάδειξη των τεχνών και του αθλητισμού.

Αργυρό βραβείο: Hellenic Media Group

9. Κατηγορία «Προστασία Zώων»

Απονέμεται στον οργανισμό που μεριμνά για την προστασία των ειδών προς εξαφάνιση, για τη φροντίδα και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, καθώς και για την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων.

Αργυρό βραβείο: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

 

Διαφήμιση