Αρχική Ανακύκλωση Η Βουλγαρία πρωτοπορεί στην… ανακύκλωση!

Η Βουλγαρία πρωτοπορεί στην… ανακύκλωση!

0
reycle waste

Η είδηση ίσως σας φανεί περίεργη, αλλά πραγματικά η Βουλγαρία είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην ΕΕ στον τομέα της ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια έλαβε μεγάλου ύψους ευρωπαϊκά κονδύλια και επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην ανακύκλωση των σκουπιδιών

3e1b13ed5e0b5340a5136d8da8daa9be XLΤα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη Βουλγαρία όσον αφορά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το 2013 μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονταν. Σήμερα 6,4 εκατομμύρια Βούλγαροι ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους σε 183 δήμους και κοινότητες, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Νένο Ντιμόφ. Και σύμφωνα με πληροφορίες της δημάρχου της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα, το 84% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Η ίδια εξέλιξη καταγράφεται στις συσκευασίες. Το 2012 μόνο το 29% των συσκευασιών ανακυκλωνόταν, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 65%. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Περιβάλλοντος το 40% των πλαστικών ανακυκλώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών συσκευασιών βρίσκεται στη Βουλγαρία στο 62-63%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 40%.

Πού οφείλεται η θετική αυτή εξέλιξη;

Τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην ανακύκλωση των σκουπιδιών. Με τη βοήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και με τη συμμετοχή των βουλγαρικών εταιρειών, οι υποδομές επεκτάθηκαν και βελτιώθηκαν. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης βρίσκεται στη Σόφια, ενώ 60 παρόμοια εργοστάσια λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Περισσότερες από 130 εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων στη Βουλγαρία έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν το 2011 αντίτιμο για την αγορά πλαστικής σακούλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί περίπου Βούλγαροι να μην χρησιμοποιούν πλέον πλαστικές σακούλες.

Πέρα όμως από τους προφανείς λόγους που αναφέρονται επισήμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν αναφέρονται. Ο πιο σημαντικός είναι ότι άνθρωποι με πολύ χαμηλό εισόδημα, στην πλειονότητά τους Ρομά, συλλέγουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες για να τις παραδώσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, παίρνοντας κάποιο αντίτιμο. Η έκταση αυτής της δραστηριότητας είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Μέχρι σήμερα μόνο ΜΚΟ έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν το φαινόμενο. Η βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik αναφέρει ότι στη Σόφια, μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι συλλέγουν το 50% των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Συνολικά πρόκειται για 100.000 τόνους ετησίως και ο δήμος της Σόφιας εξοικονομεί περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπάρχουν μάλιστα προτάσεις οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν επίσημα στη συλλογή απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here