Αρχική Ενέργεια Στο ‘‘3ο Forum της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής –...

Στο ‘‘3ο Forum της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου’’ ο ΔΕΣΦΑ

0
ΔΕΣΦΑ

Στο 3ο Forum της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (3rd EUSAIR Forum), το οποίο διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας της EUSAIR, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κατάνια της Σικελίας, συμμετείχε στις 24 και 25 Μαΐου 2018 ο ΔΕΣΦΑ.

Στο forum συμμετείχαν μεταξύ άλλων κυβερνητικοί εκπρόσωποι των χωρών της περιφέρειας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ενεργειακής Κοινότητας, του Χάρτη Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών ενεργειακών εταιρειών της περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.

Ο ΔΕΣΦΑ εκπροσωπήθηκε από την κα Τατιάνα Ελευθεριάδου, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα Poseidon Med II (PMII) στη “Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για τη χρήση του LNG ως καυσίμου στις θαλάσσιες μεταφορές”, καθώς και στην παράλληλη θεματική συνεδρία με τίτλο “Ενεργειακά Δίκτυα για ανάπτυξη και ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς”.

Στόχος της παρουσίασης ήταν η ανάδειξη του ολιστικού μοντέλου προώθησης της χρήσης του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές, μέσω των δράσεων του προγράμματος PMII που αφορούν στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας του LNG. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνέργειες που αναπτύσσει το PMII, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για την περιοχή από την επιτυχή εφαρμογή του.

Σημειώθηκε ειδικότερα πως πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επενδύσεις σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού του Small Scale LNG, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, προσθέτει αξία στους περιφερειακούς λιμένες, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας τις περιφερειακές προκλήσεις και ενισχύοντας την ανάπτυξη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε η ενεργός συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τον ασφαλή ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG στη χώρα μας. Επισημάνθηκε, ότι το LNG θα μπορούσε να αποτελέσει “εναλλακτικό” τρόπο διασύνδεσης των απομακρυσμένων από το δίκτυο περιοχών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος στην περιοχή, σχετίζεται μεταξύ άλλων, με την ενεργό συνεισφορά του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διάθεσης του LNG στον τελικό χρήστη, καθώς και στη δυνατότητα ανεφοδιασμού δορυφορικών εγκαταστάσεων LNG από τη Ρεβυθούσα.

Ο ΔΕΣΦΑ επενδύει συστηματικά στις συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με όραμα την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος στον ενεργειακό κλάδο.

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II;

Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι Ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here