Αρχική Υγεία - Διατροφή Ποτά μπόμπες: Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία!

Ποτά μπόμπες: Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία!

0
ouiski dfSTOGIA
Διαφήμιση

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τα νοθευμένα ποτά, τα λεγόμενα «ποτά μπόμπες»,  που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ακόμη και το θάνατο! Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατά καιρούς έχουν εντοπίσει εργαστήρια νόθευσης ποτών, ενώ έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων που καταφθάνουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες.

NIKOS KATSAROSΓράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE

 

Σύμφωνα με την ΕΛΥΤ Αττικής (Ελληνική Υπηρεσία Τελωνείων) από τον Ιανουάριεo του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, πραγματοποιήθηκαν 26 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 145.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 110.000 λίτρα τσίπουρο, βρέθηκαν 120.000 πλαστές ετικέτες και οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των ελέγχων το ποσοστό παραβατικότητας που διαπιστώθηκε φθάνει το 77,8%. Παρόλο που η υπηρεσία δεν αναφέρει τον αριθμό του συνόλου των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το ποσοστό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!

Με τον αριθμό τον τουριστών να πλησιάζει τα 32.000.000 η κατανάλωση αλκοόλ έπρεπε να αυξάνεται, αντίθετα από τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών εσόδων η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται, κάτι που αποδεικνύει ότι το μέγεθος του λαθρεμπορίου είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται.

hrakleio potaΣύμφωνα με τον ΣΕΟΑΠ (Σύνδεσμο Ελληνικών Οίνων, Αποσταγμάτων και Ποτών) 30.000..000 μπουκάλια τσίπουρου εισάγονται παράνομα κάθε χρόνο από την γειτονική Αλβανία που πιθανότατα είναι και επικίνδυνα για την υγεία, αφού δεν τηρούνται ούτε υποτυπωδώς οι κανόνες ασφαλείας κατά την παρασκευή τους. Στο πλαίσιο της επιχείρησης Opson 5  από την Interpol και την Europol. έγιναν έρευνες σε 57 χώρες και ειδικά για την Ελλάδα σημειώνεται ότι βρέθηκαν τρία παράνομα εργαστήρια παρασκευής λαθραίου αλκοόλ στην Αττική. «Οι αρχές κατέσχεσαν εξοπλισμό κι επίσης ετικέτες, πώματα και περισσότερες από 7.400 γεμάτες φιάλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πριν λίγο καιρό στο υπόγειο του κτιρίου  ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών,  βρέθηκαν  απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα! Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που -με τους μετριότερους υπολογισμούς- φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!

Επίσης πρόσφατα οι αστυνομικές αρχές «συνέλαβαν» νταλίκα με περισσότερα απο 5.000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά. Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού. Οι πρώην ανατολικές χώρες, κυρίως, διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας «την κάνω αυτήν την δουλειά για περισσότερο απο δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε».

Είναι γεγονός οτι οι έλεγχοι απο τις αρμόδιες αρχές ειναι περιορισμένοι εως ανύπαρκτοι αφου οι ίδιες δηλώνουν οτι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματοληπτικά πανελλαδικά. Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως ουίσκι, βότκα, τζίν, τεκίλα κλπ. Αυτά παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές την θερινή περίοδο όπως στον Λαγανά, τα Μάλια κ.α.

Επικίνδυνα για την υγεία!

Τα νοθευμένα ποτά, πέραν του γεγονότος οτι το κράτος χάνει ενα τεράστιο ποσοστό απο τους δασμούς αφού περισσότερο από 80% της τιμής ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος, προκαλούν και ανυπολόγιστες βλάβες στη δημόσια υγεία.

methisiαααΤα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως τύφλωση, μερική απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών   προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.

Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες νοθευμένων ποτών.

  1. Αραιωμένα. Αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
    2. Αλλαγή Ετικέτας. Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μονο η τσέπη του καταναλωτή.
    3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά, προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση. Ειναι η κατηγορία των ποτων που με την κατανάλωση ενος ή δυο τέτοιων ποτων νοιώθουμαι πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.
    4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία, αφου παιρνουν την αλκοόλη απο διάφορα βιομηχανικά υγρά, χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Αυτά τα ποτά ειναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι, τα νεφρά κλπ.
    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια οπου εκτος του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες, μέχρι και μεταλλικά χρωματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

bomba708Τη θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους, συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείτε ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

  • Τον Μάη του 2011, 35 ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και 4 πέθαναν απο ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας. Το δικαστήριο κατεδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας.

Ας μην γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση!

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτα σκουπίδια πνίγονται 66 δήμοι της Αττικής
Επόμενο άρθροΕΥΔΑΠ: Προαναγγέλλει μειώσεις στα τιμολόγια και διαψεύδει τις αυξήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ