Αρχική Επιχειρείν Έρχεται συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες με Αλβανία

Έρχεται συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες με Αλβανία

0
Θαλάσσιες Ζώνες
Διαφήμιση

Για επερχόμενη συμφωνία με την Αλβανία που θα ανοίξει δρόμο για τον καθορισμό των Θαλασσίων Ζωνών και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιόνιο προετοίμασε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς μιλώντας στο ρ/σ «24/7».

Μάλιστα, φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή επεκτείνει τα χωρικά ύδυτα της Ελλάδας, και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχη επέκταση νότια της Κρήτης, όπως και για επίλυση των τέτοιων διαφορών και με την Τουρκία

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ είπε: «Υπάρχει μια παλιά διαπραγμάτευση, υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για μη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπήρξαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα και είμαστε στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης».

Διευκρίνισε: «Εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των νήσων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ’ όλα των Οθωνών. Το λέω αυτό διότι, προσέξτε, στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση: Οτι στη συμφωνία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η επήρεια που έδινε ο ίδιος ο Καραμανλής στους Οθωνούς ήταν 70%. Αρα εκεί υπάρχει μια νομική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι θα την υπερβούμε και θα την τακτοποιήσουμε στο μέγιστο».

Προανήγγειλε, δε, και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ως «βάση για την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Γιατί ξέρετε, η ΑΟΖ δε μας δίνει κυρίαρχα δικαιώματα, δεν είναι κυριαρχία, δεν είναι σαν έδαφος, ενώ ή Αιγιαλίτιδα Ζώνη είναι σαν το έδαφος, είναι κυρίαρχα δικαιώματα, είναι επέκταση της Ελλάδος και η επέκταση της Ελλάδος είναι μια πράξη που θα την κάνουμε και θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες θα επεκτείνει το χωρικό της ορίζοντα».

Εξήγησε: «Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι ο διπλασιασμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας».

Πρόσθεσε ότι η τέτοια «επέκταση» θα γίνει «σταδιακά», ότι αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για τη Νότια Κρήτη, και ότι ως κυβέρνηση «είμαστε σε θέση να λύσουμε όλα τ’ ανοιχτά ζητήματα και απερίσκεπτοι ν’ ασχοληθούμε με το κύριο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή», την Τουρκία.

Διαφήμιση