Αρχική Υγεία - Διατροφή Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ύποπτες για την υγεία μας

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ύποπτες για την υγεία μας

0
glukantika
Διαφήμιση

Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη, ακετασουλφάμη και σουκραλόζη, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακών νοσημάτων πιθανόν, σε παρόμοιο ποσοστό με αυτό της ζάχαρης, εφόσον καταναλώνονται συστηματικά.

katsaros nΓράφει ο Νίκος Κατσαρός, Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας  NEW YORK COLLEGE

Διαπιστώθηκε ότι, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συσωρεύονται στο αίμα προκαλώντας βλάβες στις φλέβες και συγχρόνως εξαπατούν  τον οργανισμό που αντί να διασπά τη γλυκόζη και τα λίπη για ενέργεια, διασπά το υλικό των μυών τις πρωτεΐνες δημιουργώντας τις ίδιες βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε συστηματική χρήση Κύριες πηγές κατανάλωσης των τεχνητών αυτών γλυκαντικών ουσιών είναι τα αναψυκτικά, τα παγωτά, τα διάφορα ροφήματα (καφές, τσάι),οι σοκολάτες, τα γλυκά κ.α.

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι καταναλώνοντας τρόφιμα χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, είναι μια υγιεινή επιλογή επειδή μειώνουν τις θερμίδες που παίρνουν. Θα απογοητευθούν όμως διότι ακριβώς συμβαίνει το αντίθετο.

Η διεθνής τάση των ανεπτυγμένων χωρών να αυξάνουν τη φορολογία αναψυκτικών, παγωτών, σοκολότας, γλυκών κλπ που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης για να περιορίσουν την κατανάλωση τους, είναι χωρίς αποτέλεσμα αφού προκαλούν στην υγεία τα ίδια προβλήματα, αν όχι χειρότερα από αυτά που περιέχουν περίσσεια ζάχαρης. Απο πληθώρα μελετών σε πειραματόζωα προκύπτει  ότι, η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να ακολουθούν διαφορετικούς βιοχημικούς δρόμους, όμως  προκαλούν παρόμοιες βλάβες στον οργανισμό.

Ερευνες των τελευταίων τριάντα ετών  δείχνουν ότι η γλυκιά γεύση διεγείρει το αίσθημα της πείνας το οποίο ικανοποιείται με την κατανάλωση θερμίδων. Αν όμως η γλυκιά γεύση δεν ακολουθείται από την κατανάλωση θερμίδων, τότε το αίσθημα της πείνας παραμένει  και επιπλέον προκαλείται κατανάλωση θερμίδων από τις πρωτεϊνες των μυών  με σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Συμπερασματικά,  η συστηματική υπερκατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση, υψηλό ζάχαρο και υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακά νοσήματα και βλάβες στην εντερική χλωρίδα. Τέλος σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Bologna σε πειραματόζωα, υψηλές δόσεις της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης προκαλεί καρκινογενέσεις.

 

 

Διαφήμιση