Αρχική Επιστήμη Μικροσκοπικά απολιθώματα αποκαλύπτουν πως ήταν το κλίμα της Γης πριν από 500...

Μικροσκοπικά απολιθώματα αποκαλύπτουν πως ήταν το κλίμα της Γης πριν από 500 εκατ χρόνια

0
tinyfossilsu
Διαφήμιση

Μια διεθνής συνεργασία επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Leicester, έχει διερευνήσει το κλίμα της Γης πριν από 500 εκατ χρόνια, συνδυάζοντας κλιματικά μοντέλα και χημικές αναλύσεις ορυκτών κοχυλιών, μήκους περίπου 1mm. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, υποδηλώνει ότι τα πρώτα ζώα διαφοροποιήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό στο οποίο έζησαν οι δεινόσαυροι!

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι γνωστό για την “Κάμβρια έκρηξη” την εποχή που οι εκπρόσωποι των περισσότερων από τις μεγαλύτερες ομάδες ζώων εμφανίζονται για πρώτη φορά στο αρχείο απολιθωμάτων. Δηλαδή Μέσα σε 10 εκατομμύρια χρόνια, τα θαλάσσια ζώα εξέλιξαν τις περισσότερες από τις βασικές μορφές του σώματος που παρατηρούμε στις σύγχρονες ζωικές ομάδες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα πρώτα κοχύλια και είναι αυτά τα απολιθώματα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό πιστεύουν ότι η πρώιμη περίοδος των Καμπρίων ήταν πιθανώς ένα διάστημα θερμοκηπίου στην ιστορία του κλίματος της Γης. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν μόνο μια αίσθηση του κλίματος Κάμβρια, χωρίς στοιχεία.

Τα δεδομένα από τα μικροσκοπικά ορυκτά κελύφη και τα δεδομένα από το νέο μοντέλο κλιματικών μοντέλων δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα ήταν πάνω από τους 20 ° C. Αυτό φαίνεται πολύ ζεστό, αλλά είναι παρόμοιο με τα πιο πρόσφατα, καλύτερα κατανοητά, κλίματα θερμοκηπίου όπως αυτά της ύστερης Κρητιδικής περιόδου.

Ο Thomas Hearing, φοιτητής από τη Σχολή Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Leicester, εξήγησε: “Επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούν να μετρήσουν άμεσα τις θερμοκρασίες στη θάλασσα πριν από 500 εκατ χρόνια, πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα δεδομένα: αυτές είναι μετρήσιμες ποσότητες που ανταποκρίνονται με έναν προβλέψιμο τρόπο να μεταβάλλουμε κλιματικές μεταβλητές όπως η θερμοκρασία. Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήσαμε αναλογίες ισότοπου οξυγόνου”

“Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε οξύ για να εκχυλίσουμε απολιθώματα μήκους περίπου 1mm από ασβεστολιθικά τεμάχια από το Shropshire του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας μεταξύ 515 και 510 εκατομμυρίων ετών. Η προσεκτική εξέταση αυτών των μικροσκοπικών απολιθωμάτων αποκάλυψε ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν εξαιρετικά καλά διατηρημένα στοιχεία στο κέλυφος που δεν άλλαξαν από τότε που μεγάλωναν στον πάτο της θάλασσας των Καμπρίων”

Ο Δρ Tom Harvey, από τη Σχολή Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος, πρόσθεσε: “Πολλά θαλάσσια ζώα ενσωματώνουν χημικά ίχνη θαλάσσιου ύδατος στα κελύφη τους καθώς μεγαλώνουν. Αυτή η χημική υπογραφή χάνεται συχνά κατά τη διάρκεια της γεωλογικής περιόδου, οπότε είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να τα εντοπίσουμε σε τέτοια αρχαία απολιθώματα. ”

Οι αναλύσεις των ισοτόπων οξυγόνου αυτών των απολιθωμάτων υποδεικνύουν πολύ θερμές θερμοκρασίες για θάλασσες μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, πιθανώς μεταξύ 20 ° C και 25 ° C.

Για να δουν αν αυτές ήταν εφικτές θερμοκρασίες στη θάλασσα, οι επιστήμονες έτρεξαν έπειτα προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων για τους πρώτους Καμπρίους. Οι προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων υποδεικνύουν επίσης ότι το κλίμα της Γης ήταν σε ένα «τυπικό» θερμοκήπιο, με θερμοκρασίες παρόμοιες με τα πιο πρόσφατα διαλείμματα θερμοκηπίου στην κλιματική ιστορία της Γης.

Τελικά, τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν στην επέκταση της γνώσης μας για τα πρώτα ζώα της εποχής και για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.

Η έρευνα διεξήχθη ως διεθνής συνεργασία με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leicester (Ηνωμένο Βασίλειο), την British Geological Survey (BGS, UK) και την CEREGE (Γαλλία). Αυτή η συνεργασία συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες από τον  τομέα της γεωχημείας, της παλαιοντολογίας και κλίματος για την αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποκαλύφθηκε με τη συμβολή Έλληνα το 500 ετών μυστήριο του Πύργου της Πίζας
Επόμενο άρθρο“Φάντασμα” η δυσοσμία στη Δυτική Αττική- Δεν βρίσκουν την πηγή της!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ